Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Šestiúhelníky jsou úplně všude. V chemických vzorcích, v krystalech ledu i v atmosféře Saturnu

Částečný součet je pravidelný newsletter Petra Koubského o zajímavostech ze světa vědy. Grafika: Deník N
Částečný součet je pravidelný newsletter Petra Koubského o zajímavostech ze světa vědy. Grafika: Deník N

Pravidelný přehled novinek z vědy a techniky se konečně vrací. Dozvíte se, co je superionická voda, kdy se vzorky hornin nabrané vozítkem Perseverance dostanou z Marsu na Zemi, co odhalilo tání ledu v Grónsku a proč je jedna Hemingwayova věta důležitá pro chápání dneška. Plus pár dalších věcí.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V prodejnách amerického řetězce Home Depot se krade. Jako ostatně všude jinde. Obchody se tomu brání kamerami, nasazením detektivů a zamykáním dražšího zboží do plastových obalů. Jako všude jinde. A nestačí to. Home Depot proto zavádí novinku: nástroje, u kterých to jde – třeba elektrické vrtačky – se musejí na pokladně aktivovat přes bluetooth. Jinak nebudou fungovat. Nezbývá než přidat trochu skepse: jak dlouho asi bude trvat, než někdo vyrobí první amatérský odblokovač a napíše příslušný software? Dávám tomu týden, nanejvýš dva. Na vysvětlenou, dražší zboží se většinou nekrade pro vlastní potřebu – představa taťky Browna či Jonese, který si nečestně, leč levně vybavuje dílnu, je mylná. Kradené věci se prodávají na aukčních serverech. Ty největší, zejména eBay, se snaží původ zboží kontrolovat, ty menší ani náhodou. Zloděj tam dostane lepší marži než v zastavárně.

Olympiáda je pár týdnů za námi a padlo na ní několik významných běžeckých rekordů, což není úplně samozřejmé, zejména když vezmeme v úvahu nepříznivé podmínky: vedro, izolaci sportovců kvůli covidu-19, prázdné tribuny. Nezanedbatelně k tomu napomohla dráha, kterou postavila italská firma Mondo, téměř výhradní dodavatel běžeckých oválů na vrcholné sportovní podniky. Dráhu tvoří několik vrstev různých materiálů. Smyslem je co nejvíce využít energii svalů běžce. Výsledky tomu odpovídají. A na příští olympiádu Mondo možná vymyslí zase

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Částečný součet

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější