Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Matrix čeká Vzkříšení. Skryté téma původní trilogie namířené proti normalizaci identit mnozí pochopili opačně

Hlavní vizuál čtvrtého dílu. Foto: Vertical Entertainment
Hlavní vizuál čtvrtého dílu. Foto: Vertical Entertainment

Ve čtvrtek 9. září byl zveřejněn trailer nového dílu série Matrix. Původní Matrix je film, s nímž lidstvo vstoupilo do jednadvacátého století. Po jednadvaceti letech se to ukazuje být ještě trefnější metaforou, než bylo jasné v době premiéry. Relativně brzy se snímek dočkal dvou nepříliš pozitivně přijatých pokračování, což momentum série výrazně oslabilo. Přesto se nyní chystá čtvrtý díl s ne náhodným titulem Resurrections, tedy Vzkříšení. Režie se tentokrát ujme pouze Lana Wachowská.

Keanu Reeves se vrací, aby se v první upoutávce ládoval modrými pilulkami a svěřoval se psychologovi s tváří Neila Patricka Harrise, že se mu zdá o jakémsi Matrixu. Zdá se, že Neo v mnoha ohledech skončil tam, kde před lety začal, a bude muset králičí noru prozkoumat zase od začátku. Vhodný způsob, jak restartovat sérii, jejíž poslední díly nejsou zrovna populární a tvůrci je tedy v nějaké míře chtějí raději ignorovat.

První Matrix byl skutečně obrovskou událostí, která ovlivnila film, technologii, módu a zpopularizovala mnohé filozofické koncepty. O tématech, o kterých se doposud psaly dlouhé a nepřístupné knihy, se najednou hádali sedmnáctiletí kluci, kteří odmítali sundat sluneční brýle i v potemnělé místnosti.

Chytlavost Matrixu spočívá v tom, že

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

miroplach@... vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Film

LGBTQ

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější