Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Koalice jako podvod, Babiš jako tasemnice. Negativní kampaně se rozjely naplno

Koláž videí Andreje Babiše, Foto: Koláž, Deník N
Koláž videí Andreje Babiše, Foto: Koláž, Deník N

Měsíc před sněmovními volbami se v kampani přitvrdilo. Po letním prázdninovém režimu oslovování voličů se jednotlivé strany a koalice pustily naplno do přesvědčování. A to také skrze útoky na politickou konkurenci. V jisté míře negativní kampaň využívají všichni.

Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš vsadil na krátké spoty, ve kterých se ostře vymezuje proti opozičním koalicím. Na svém Facebooku aktuálně propaguje deset patnáctivteřinových videí, v nichž vykresluje koalice jako podvod na voličích, jako nositele chaosu a ohrožení země.

„ODS? Vysoké daně, nízké důchody, vytunelovaná země. Budu bojovat proti návratu tunelářů. Až do roztrhání těla,“ píše Babiš u jednoho klipu, který uvádí tvrzením, že koalice jsou podvodem na voličích. Jindy zase premiér slibuje boj za národní suverenitu. „Pojďme bojovat proti fanatismu nevyzrálých neomarxistů v europarlamentu. Až do roztrhání těla,“ popisuje Babiš své záměry s odkazem na Piráty.

Předseda vlády se do opozice strefuje průběžně, opoziční Piráty jako zlo a potenciální hrozbu pro Česko začal vykreslovat koncem loňského roku. Tedy v době, kdy se formovaly oba opoziční demokratické bloky. Nyní do své kampaňové výbavy přidal Babiš i alianci Spolu. Ta podle něj přinese chaos.

Podle analytika Institutu politického marketingu Karla Komínka je pro hnutí ANO poměrně těžké přicházet po osmi letech ve vládě s dalšími uvěřitelnými sliby.

„Proto je důležité najít něco, co bude voliče mobilizovat. Z tohoto pohledu funguje pocit ohrožení velmi dobře – proto ANO používá

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější