Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jsem ministrem rok, tak nemůžete čekat zázraky. Vytvořit tisíc lékařů najednou nedokáže nikdo, říká Vojtěch

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Do prosince 2017 ho většina Čechů znala spíš jako zpěváka než odborníka na zdravotnictví. Teď už více než rok řeší chybějící zdravotníky a léky, problémy s lékaři z ciziny i s nelegálními přesčasy. „Člověk je občas unavený, některé věci nejdou tak rychle, jak by si představoval,“ připouští Adam Vojtěch (za ANO) v rozhovoru pro Deník N.

Minulý týden jste jednal se šéfem Nemocnice Na Bulovce, kterou by Praha ráda přesunula do Letňan. Ředitel Jan Kvaček s vámi chtěl mluvit o tom, proč je Bulovka důležitá a má smysl ji zachovat. Přesvědčil vás?

Zatím jsme pouze ve fázi vyřčené vize. Takže není nutné jakkoliv panikařit. Pro mě je důležité, aby kvůli tomu Praha nezastavila investice do Bulovky. To by bylo špatně, protože Bulovka není v úplně dobrém stavu. Ta nemocnice musí fungovat teď a tady. A v současném stavu nemůže být dlouhodobě funkční. Bulovka je jako nemocnice bezesporu důležitá. Myslím, že o tom nikdo nepochybuje a nikdo ji nechce rušit.

Lékaři z nemocnic v Moravskoslezském kraji si od začátku roku snaží vyjednat zvýšení platů a proplácení přesčasů. Hrozili i tím, že by přesčasy přestali sloužit. Řešíte tuhle situaci nějak?

Nejsou to nemocnice, které by spadaly pod ministerstvo zdravotnictví. Samozřejmě tu situaci vnímám, ale nemohu to přímo ovlivnit.

Jednali jsme s Českou lékařskou komorou, která má zájem zkontrolovat personální situaci v nemocnicích. Ale to je spíš role zdravotních pojišťoven, se nimiž jsme se dohodli, že budou v tomto směru aktivnější. Nemocnice jsou jejich smluvní partneři a musí dodržovat personální standardy tak, aby péči mohly poskytovat.

Dohodli jsme se, že pokud budeme mít konkrétní podnět, že je někde problém, měly by zdravotní pojišťovny provést kontrolu.

Měly by tedy pojišťovny sledovat i to, zda lékaři neslouží nelegální přesčasy?

Já se zde bavím spíše o dodržování personální vyhlášky, protože existují standardy, kolik musí být na jakém oddělení lékařů, sester a podobně. To mají plošně kontrolovat, protože to ve smlouvě s poskytovateli mají definováno.

Pokud jde o přesčasy, to se týká inspektorátu práce a dodržování zákoníku. A je třeba si říci, že ten nejde všude dodržet. Zákoník práce platí obecně pro všechny segmenty, zdravotnictví je možná trochu specifické.

Když se vrátíme k lékařům – neznepokojuje vás, že je ve vašem resortu poměrně velká skupina vysoce kvalifikovaných zaměstnanců, kteří se musí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější