Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tři pohledy na 11. září

11. září 2001: pohled na Manhattan krátce po teroristických útocích. Foto: Wally Gobetz, Flickr, CC BY-NC-ND 2.0
11. září 2001: pohled na Manhattan krátce po teroristických útocích. Foto: Wally Gobetz, Flickr, CC BY-NC-ND 2.0

Svět si opět připomíná výročí teroristických útoků z 11. září 2001. Jak se měnilo jejich vnímání v čase z pohledu člověka, jemuž tehdy začínala povinná školní docházka? Připomínáme osobní náhled na teroristické útoky ze tří různých časových perspektiv, který vznikl k příležitosti 20. výročí útoků.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Září 2001

Nedlouho po oslavě narozenin nastupuje sedmiletý kluk poprvé do školy. V první třídě je sotva pár dní, seznamuje se s novým režimem i kolektivem a netuší, že se schyluje k události, která změní dosavadní svět. Druhé zářijové úterý po návratu domů totiž nenásledují typické dětské aktivity, ale jeden z prvních silných zážitků, který se vrývá do paměti.

Obývací pokoj, do nějž dopadají jemné paprsky odpoledního slunce do té doby poklidného babího léta, překypuje stísněnou atmosférou. Černá krabice s asi půlmetrovou úhlopříčkou, jeden z tehdejších technických výdobytků, majestátně dominuje pokoji na nevysokém stolku. Na obrazovce místo obvyklé Kouzelné školky běží akční film.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Tálibán

Terorismus

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější