Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Finále začíná, do sněmovních voleb zbývá měsíc. Co čekat od hlasování a co od doby po něm?

Opozice kvůli snaze dostat ANO z vlády vyslyšela volání části občanské společnosti a dokázala koncentrovat své roztříštěné síly. Ilustrace: Petr Polák
Opozice kvůli snaze dostat ANO z vlády vyslyšela volání části občanské společnosti a dokázala koncentrovat své roztříštěné síly. Ilustrace: Petr Polák

Analýza: Za necelý měsíc bude jasné, jak hlasovalo zhruba pět milionů českých občanů. Bude již známo, zda i nadále věří příběhu premiéra Andreje Babiše (ANO) jako lídra „hnutí pro všechny“. Nebo jestli se přikloní k současné demokratické opozici, která po letech spojila síly a míří do voleb ve stavu, kdy může pomýšlet na převzetí moci. Nebo jestli lidé vyberou něco úplně jiného.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Před každými sněmovními volbami slyšíme nespočetněkrát totéž: teď jde o všechno, je tu nejdůležitější klání v polistopadové historii. A přestože je složité určit, zda tvrzení odpovídá realitě, faktem bezpochyby je, že letošní volby důležité budou. Ať již z pohledu rozložení moci v zemi, tak i z důvodů praktických výzev, které na Českou republiku čekají.

V každé demokratické společnosti jsou volby spojené s očekáváním možné výměny u vesla. Joe Biden chtěl nahradit Donalda Trumpa, Igor Matovič a celá slovenská opozice Ficův Směr. Po osmi letech, kdy je hnutí ANO vládní stranou, je pochopitelné, že jednou z hlavních otázek voleb je, zda i po nich zůstane Babiš v čele kabinetu.

Hnutí ANO se může stát prvním polistopadovým uskupením, které by vládlo více než dvě volební období po sobě. Což je samo o sobě pozoruhodný výkon, obzvlášť s přihlédnutím k tomu, že Babiš se svými lidmi ani po všech problémech spojených hlavně s covidem-19 nejde do hlasování v pozici outsidera. Naopak. Jeho hnutí je podle dostupných modelů hlavním adeptem na vítězství.

Opozice kvůli snaze dostat ANO z vlády vyslyšela volání části občanské společnosti a dokázala koncentrovat své roztříštěné síly. Vytvořila dvě volební koalice, které obě vyhlásily snahu o zisk prvního místa. Obě se aktuálně pohybují těsně nad dvacetiprocentní hranicí, kvůli čemuž se jednak potenciálně staly mnohem relevantnějšími hráči, navíc samotné spojení by pro ně mělo znamenat jistotu pokračování na sněmovní úrovni.

Podle sociologa Daniela Prokopa tak mohou být volby svým způsobem referendem o Babišovi. Jedno velké téma, které by kampani dominovalo, nevidí. „Pro mnoho lidí jsou volby referendem o Babišovi, pro spoustu lidí bude důležité téma

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Průvodce volbami 2021

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější