Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V Česku začíná čtvrtá vlna covidu-19. Podle odborníků nyní bude záležet na proočkovanosti populace

Ilustrační foto: Daily Vox
Ilustrační foto: Daily Vox

Počty nakažených koronavirem se po prázdninové stagnaci zvyšují. Za úterý přibylo 588 nově hlášených případů, nejvíce od 25. května. Čtyři z pěti infikovaných jsou neočkovaní lidé, patnáct procent se ale nakazilo navzdory ukončené vakcinaci.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Koronavirus se zatím šíří převážně mezi mladšími ročníky. Jen 36 úterních případů byli senioři nad 65 let.

Odborníci se shodují, že Česko stojí na začátku další vlny epidemie. Ta by sice neměla být tak dramatická jako ty předchozí, stále jsou ale v ohrožení neočkovaní senioři. Bez vakcíny je zatím stále zhruba 530 tisíc lidí starších šedesáti let. To je podle odborníků kritická skupina, která rozhodne o tom, jaké budou počty hospitalizovaných a vážných případů.

„Varianta delta se navíc šíří rychleji, má vyšší reprodukční číslo, a pokud tady stále máme skupiny tzv. imunitně naivních lidí, tedy kteří neprodělali covid a nejsou očkovaní, tak je vysoce pravděpodobné, že bude mít tendenci promořit tyto skupiny,“ říká Libor Grubhoffer, ředitel Biologického centra Akademie věd.

Upozorňuje na to, že imunita nejstarších lidí, kteří dostali vakcínu začátkem roku, už může pomalu vyprchávat. „Může vzniknout situace, kdy úroveň protilátek očkovaných lidí půjde s příštími měsíci dolů a spolu se stále velkým počtem nenaočkovaných lidí se tak znovu vytvoří

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější