Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Covidová čísla vystřelila nahoru, testování ve školách přesto končí. Důvodem může být i nedostatek testů

Děti budou ve školách dál nosit roušky nebo respirátory jen ve společných prostorách, tedy na chodbách a v šatnách. Fofo: Ludvík Hradilek, Deník N
Děti budou ve školách dál nosit roušky nebo respirátory jen ve společných prostorách, tedy na chodbách a v šatnách. Fofo: Ludvík Hradilek, Deník N

Od příštího týdne má skončit plošné testování na koronavirus ve školách. Ministerstvo zdravotnictví se rozhodlo pro tento krok ve chvíli, kdy v Česku výrazně rostou denní přírůstky nakažených. Šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO) přitom nevysvětlil, proč přichází změna právě na začátku nové vlny epidemie, o které sám mluví. Deník N zjistil, že celostátní zásoby testů pro školy vydrží maximálně týden.

Za úterý přibylo 588 případů nově nakažených koronavirem, což je víc než dvojnásobek hodnoty, která platila o týden dřív. Česko je podle Vojtěcha na úpatí nové vlny. Přesto se ministerstvo rozhodlo, že od příštího týdne se děti ve školách testovat dál zatím nebudou.

„Podle současných dat nepředpokládáme, že bychom v testování v některém z krajů pokračovali po 9. září. Mimořádné opatření, které bylo vydáno, se zkonzumuje 10. září, do kdy je účinné, a tím pádem bude automaticky zrušeno, a zatím nebudeme vydávat žádné nové opatření týkající se testování ve školách,“ řekl Vojtěch.

Právě školní třídy přitom patří k místům nejsnadnějšího přenosu koronaviru. V jedné místnosti spolu sedí několik hodin více než dvacet dětí bez roušek, často na vzdálenost menší než dva metry. Drtivá většina školních dětí není dosud očkovaná. Zkušenosti ze zahraničí zároveň ukazují, že nákaza může být nebezpečná i pro školáky, například ve Spojených státech rostou počty hospitalizovaných dětí.

„Musíme být opatrní“

Ministr přitom neumí vysvětlit, proč končí testování dětí právě ve chvíli, kdy nakažených přibývá. „I s ohledem na rostoucí čísla nákazy ve společnosti je třeba být opatrný.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější