Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

PolitikoN pro každý den: I tu D1 otevřeme! Ano, před volbami! Když se mě zeptáte!

PolitikoN je pravidelný newsletter Deníku N, v němž političtí reportéři shrnují dění na domácí politické scéně. Grafika: Deník N
PolitikoN je pravidelný newsletter Deníku N, v němž političtí reportéři shrnují dění na domácí politické scéně. Grafika: Deník N

Je středa 8. září a do prvního dne důležitých sněmovních voleb zbývá přesně jeden měsíc. PolitikoN, pravidelný souhrn klíčového dění v tuzemské politice, začíná nyní vycházet každý všední den. Jeho autoři se budou střídat jen o málo rychleji než ministři zdravotnictví, středečním děním vás provede Jan Wirnitzer.

Andrej Babiš a Adam Vojtěch se pochlubili slavnostním odhalením pamětní desky v pražské Thomayerově nemocnici na výraz úcty a poděkování zdravotníkům za nasazení během pandemie. „Těžké období je třeba si připomínat,“ napsal ministr.

https://twitter.com/adamvojtechano/status/1435566930530820102

Připomeňme tedy, že právě v Thomayerově nemocnici pracovala 48letá zdravotní sestra Věra H., která se loni stala první obětí covidu mezi zdravotnickým personálem. Vojtěch tehdy prohlásil, že se zdravotníci chovali nezodpovědně a přes dostatek ochranných pomůcek nemoc do nemocnice zavlekli. Jak se později ukázalo, nebyla to pravda.

Abychom si připomněli těžké období před loňskými krajskými volbami, Vojtěchovo ministerstvo od příštího týdne ruší testy ve školách. Česko tak na pokraji další vlny epidemie přijde o data z prostředí, které tvoří třetinu nových nákaz. Jestli to premiér Babiš zítra zvrátí, nebo zda i letos Vojtěch rezignuje 21. září jako loni, dosud známo není.

Úvaha, že s blížícími se volbami by bylo dobré čísla nějak snížit, by ale možná vládě křivdila. Vysvětlení může být i prozaické: po roce a půl života s covidem školy nemají dost testů.

Opoziční koalice Pirátů a STAN dnes apelovala na uznávání protilátek jako dokladu o bezinfekčnosti. Koalice se také domnívá, že by vláda měla lidem umožnit vybrat si vakcínu a že by mělo být možné očkovat v lékárnách.

Koalice Spolu zase vyzvala vládu, aby začala u lidí zjišťovat hladinu protilátek na koronavirus. Podle šéfa poslanců TOP 09 Vlastimila Válka by měly mobilní očkovací týmy objíždět nenaočkované lidi v regionech a snažit se jim vysvětlit význam vakcinace nebo aspoň nabídnout otestování na protilátky. Covid-19 se tak měsíc před volbami začíná stávat poměrně důležitým tématem.

Prezentace vlastního programu se ale zatím opozičním koalicím nedaří zdaleka

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

PolitikoN

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější