Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vondrák: Nenavrhli jsme nic, co by ohrozilo demokracii. Babiš čelí urážkám, nedělá politiku kvůli byznysu

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák je stále členem krajského zastupitelského hnutí ANO, nyní už ale jako nestraník. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák je stále členem krajského zastupitelského hnutí ANO, nyní už ale jako nestraník. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Dalším hostem předvolebního speciálu Studia N byl zástupce hnutí ANO. Nabízíme zkrácený přepis podcastu s moravskoslezským hejtmanem, tamním volebním lídrem a poslancem Ivem Vondrákem, o kterém se spekuluje také jako o možném premiérovi, pokud by se šéf hnutí Andrej Babiš této funkce vzdal. Celý rozhovor si můžete poslechnout na našem webu.

Pokud jste si ve vlaku z Ostravy pustil některý z našich minulých podcastů, jste už připraven na úvodní otázku, protože ta je pro všechny hosty stejná. Budou se říjnové volby něčím zásadně lišit od všech předcházejících?

Nemyslím si, že se liší nějak zásadně, i ty minulé volby byly vyhrocené, ale taková ta vzájemná nesnášenlivost je už na antagonistické úrovni. Není už to jenom o soupeřích, je to o nepřátelích a to mně připadá, že je prostě špatně, že bychom to měli nějakým způsobem otupit.

Kdo za to může?

Já si myslím, že za to můžou teď už všichni. Těžko hledat u kterékoliv politické strany nějaký vstřícný krok, myslím si, že je to fakt vyhrocené. Myslím si, že by se to takto dít nemuselo, ale žijeme v postfaktické době, nikoho nezajímají fakta, všichni se snaží vzbudit nějaké emoce, ať už negativní, nebo pozitivní, takže to je status quo.

Včetně vaší kampaně.

Jistě, můžeme se na ni podívat, v čem je možná ostřejší nebo méně ostrá.

Já bych se chtěl na chvíli zastavit u akce, na které jste představili program a krajské lídry, včetně vás. Zastínil ji incident mezi Andrejem Babišem a jeho synem. Jak jste se u toho cítil?

Bylo to velmi nepříjemné. Byl jsem kousek od obou dvou. Mám pocit, že by se neměly do politických kampaní zatahovat rodinné vztahy. Z tohoto pohledu to bylo velmi nepříjemné a myslím si, že nikdo, kdo tam stál kolem, z toho neměl dobrý pocit.

Není pro vás samotná ta kauza s Andrejem Babišem mladším problém?

Já jsem ji nikdy takto nevnímal. Já jsem tehdy vnímal natočení toho pořadu ve Švýcarsku (reportáž serveru Seznam Zprávy z roku 2018, pozn. red.), od té doby jsem si toho nevšímal. Přišlo mi to skutečně nevhodné.

Vy jste přesvědčen, že ta akce byla součástí něčí kampaně?

Připadá mi velmi nepřesvědčivé a nevěrohodné, že náhodou někdo jel kolem kampaně ANO na Větruši v Ústí nad Labem, to nemohu akceptovat.

Může být premiér důvěryhodný, když je s ním spojena takováto věc? Vzbuzuje řadu otázek. Pokud je Andrej Babiš mladší nemocný, jak tvrdí jeho otec, proč není v péči lékařů, ale nějakého ruského bodyguarda na okupovaném území Ukrajiny? To vám připadá normální?

Nikdy jsem to do hloubky nestudoval, protože jak říkám, nepřipadá mi vhodné zasahovat do rodinných vztahů. Já fakt nevím, do jaké míry je nemocný.

To s vámi ani řešit nechci. Nejste doktor a už vůbec ne jeho doktor.

Ale rozhodně ta atmosféra byla vypjatá a ten člověk není vyrovnaný. Potom pan Babiš vysvětloval, že se o něj vždycky

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Předvolební speciál Studia N

Sněmovní volby

Studio N

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější