Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Popularita „našich chlapců“ uvadla. Islandský fotbalový tým po sexuálních aférách hraje o svou reputaci

Islandská reprezentace na MS ve fotbale 2018 v Rusku. Foto: Světlana Beketovová, CC BY-SA 3.0
Islandská reprezentace na MS ve fotbale 2018 v Rusku. Foto: Světlana Beketovová, CC BY-SA 3.0

Fotbal je na Islandu velmi populární a místní národní tým se tam těšil mimořádné oblibě i kvůli nečekaným úspěchům z mistrovství Evropy v roce 2016. Takto to bylo až do konce prázdnin, kdy byl jeden z útočníků obviněn ze sexuálních obtěžování. Islandská fotbalová asociace se snažila jeho aféry tajit, ale když o nich začala jedna z obětí mluvit v médiích, celé vedení rezignovalo a hráč byl suspendován.

Říká se jim Naši chlapci – Strákarnir okkar. Když se islandští fotbalisté vrátili v roce 2016 z mistrovství Evropy domů, byli hrdinové. Autobus s hráči ze země „fotbalového trpaslíka“, kteří byli poraženi až ve čtvrtfinále Francií (když předtím v osmifinále vyřadili Anglii!), jezdil po celém Reykjavíku a sklízel ovace. Na samotné jejich zápasy ve Francii se přiletěla podívat celá desetina obyvatel tohoto malého ostrova. Devět měsíců po turnaji navíc vypukl na Islandu malý baby boom.

Na letošní mistrovství Evropy se tým nedostal, o postup na mistrovství světa 2022 stále bojuje. Kvalifikační zápasy ale provázejí aféry, které se odehrály mimo fotbalové hřiště. Ty se stupňují od července, kdy byl v Británii zatčen jeden z hráčů islandského národního týmu a anglického Evertonu Gylfi Sigurðsson za údajné sexuální násilí vůči mladistvé.

Od té doby šly věci z kopce. Islandská fotbalová asociace

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotbal

Sexuální násilí a obtěžování

Skandinávie

Sport, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější