Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Boj o každý hlas vrcholí. V jaké kondici je sedmička hlavních uchazečů o Sněmovnu?

Premiér Babiš během zahájení předvolební kampaně ANO v Ústí nad Labem. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Premiér Babiš během zahájení předvolební kampaně ANO v Ústí nad Labem. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Analýza: O hlasy voličů se ve volbách utká dvacet dva uskupení, jen sedm z nich má však reálnou šanci získat poslanecké mandáty. Deník N zmapoval jejich aktuální kondici.

Sedmička nejvážnějších uchazečů o sněmovní zastoupení vstupuje do posledního měsíce kampaně v různém rozpoložení. Jistotu zvolení mají, soudě podle aktuálních i dlouhodobých dat, ANO, obě koalice a SPD; zbývající trojlístek pohybující se kolem pětiprocentní hranice (KSČM, ČSSD a Přísaha) se bude muset ohánět, aby se přes tuto laťku přehoupl.

Šanci na vítězství mají tři subjekty. V porovnání s minulými kláními je to pestrá paleta uskupení, která míří nejméně na dvacet procent hlasů. Hnutí ANO i opoziční koalice se netají tím, že si jdou pro volební výhru, po níž chtějí sestavovat vládu.

V nejlepší pozici do velkého předvolebního finále vstupuje hnutí premiéra Andreje Babiše. Celý poslední rok, kdy Česko tvrdě – i v mezinárodním srovnání – zasáhla pandemie, pro něj byl velmi složitý. Zejména na jaře se zdálo, že volební šance ANO slábnou, hnutí totiž ztratilo až třetinu voličů, kteří mu pravidelně vyjadřovali důvěru.

S nástupem léta a útlumem epidemie se ale situace otočila. Babiš se svými lidmi začal opět sbírat hlasy, o které krátkodobě přišel. Podle aktuálních volebních modelů se pohybuje na zhruba 27 procentech.

Pro ANO je důležité, že má pevné voličské jádro zejména mezi seniory, kteří k volbám najisto přijdou. Aby mohlo ještě posílit, potřebuje ale mobilizovat i další skupiny. Podle politologa Jakuba Lyska z Univerzity Palackého v Olomouci se to týká zejména

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Průvodce volbami 2021

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější