Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Sankcionovat, ale také dostat pryč z města.“ Jak zákon „třikrát a dost“ potěšil některé strážníky a politiky

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Senát nedávno schválil novelu z dílny ODS známou také jako „třikrát a dost“. Umožní, aby chudší lidé neplatící pokuty za některé přestupky přišli o část dávek. Některé obce už se připravují na to, jak opatření využijí vůči těm, kteří se na jejich území opakovaně dopustí třeba i banálního porušení zákona.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Nic jiného než tvrdá ruka není,“ vypráví ve své kanceláři šéf karvinských městských strážníků Petr Bičej. Urostlý muž vyvolávající přirozený respekt. S určitým nadšením v hlase popisuje, proč jsou zrovna Karviná a jeho oddělení spokojené s tím, že prošla novela přezdívaná jako třikrát a dost. Zákonodárci jim podle něj rozvázali ruce.

Právě Karviná se rozhodla vytvořit speciální tým, který bude kontrolovat a tvrdě postihovat všechny přestupky takzvaných „problémových osob“. Má jít například o rušení nočního klidu, znečištění veřejného prostranství nebo nepravdivé obvinění někoho jiného z přestupku.

Pokud se takových přestupků někdo dopustí za dva roky třikrát, obec mu bude moci sáhnout na dávky v hmotné nouzi. Jak říká zpoza svého pracovního stolu šéf strážníků, město se musí tvrdě postavit těm, kdo „zneužívají dávky“ a ruší „slušné lidi“.

Šéf karvinských strážníků Petr Bičej. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

„Máme tady problém s osobami nepřizpůsobivými. Máme tady velký segment romského etnika. Jsou to lidé, kteří jsou programově na sociálních dávkách,“ tvrdí Bičej.

A vyjmenovává, v čem novela zákona pomůže. Doteď podle něj byli jeho strážníci bezmocní. Sám říká, že když by dostal pokutu on nebo jiný slušný občan, bude ho to bolet, protože nebude moci vzít manželku na večeři. Jenže lidé na sociálních dávkách to prý neřeší, protože od nich nikdo pokutu nevymůže.

Místo lidí problémy

„Doteď jsou lidé na sociálních dávkách nepostižitelní. Vždycky se to shodí ze stolu. Nenecháte vyspat sousedy, děláte venku bordel a nadáváte. Je tady třetí generace těchto lidí. Jsou to lidé, kteří slyší a vidí tátu, jak

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Chudoba

Reportáž

Romové

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější