Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bývalý lídr pražské kandidátky Dělnické strany sociální spravedlnosti míří do voleb za ČSSD

Lídryně pražské kandidátky Jana Maláčová Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Lídryně pražské kandidátky Jana Maláčová Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Na pražské kandidátce ČSSD pro sněmovní volby je i Bohdan Babinec, který před čtyřmi lety vedl v hlavním městě kandidátku krajně pravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). Ta je nástupkyní Dělnické strany, kterou v roce 2010 Nejvyšší správní soud rozpustil mimo jiné kvůli návaznosti na nacismus. Pražskou kandidátku ČSSD vede místopředsedkyně strany Jana Maláčová. O kandidatuře lékaře a nynějšího sociálního demokrata do včerejšího dne nevěděla, ale je podle ní na nevolitelném místě. Přesto ho bude ještě řešit krajské předsednictvo.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Babinec byl v roce 2017 v uskupení Národní socialisté, které šlo do minulých sněmovních voleb společně s DSSS.

„Na kandidátce jsem byl jako národní socialista, a jestli se trochu zajímáte o historii Národních socialistů, tak víte, že ji vytunelovali. A my jsme šli do voleb na kandidátkách stran, které měly peníze na zaplacení kauce za kandidátku. Tak jsem byl požádaný, abych byl lídrem. O nic nešlo, zachraňoval jsem Národní socialisty, což se mi nepodařilo,“ řekl Deníku N v pondělí Babinec.

S DSSS měli podle něj Národní socialisté dohodu, že pokud by společně překročili tři procenta a dosáhli na příspěvek od státu, peníze by si rozdělili. „Když získáme dost hlasů, rozdělíme se a dáme část peněz národně socialistické straně. Kvůli tomu jsem do toho šel a věděl jsem, že nesu kůži na trh, protože každý říkal: „Je to Dělnická strana, která je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější