Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zemřel herec, jenž objevil nadčasový ideál mužství. Jean-Paul Belmondo

Jedna z Belmondových nejslavnějších rolí v Bláznivém Petříčkovi (1965). Foto: ČTK/Picture Alliance
Jedna z Belmondových nejslavnějších rolí v Bláznivém Petříčkovi (1965). Foto: ČTK/Picture Alliance

Často se mluví o tom, že éra filmových hvězd skončila, přinejmenším v západní kulturní sféře. Možná to zní trochu zvláštně – filmové metropole dál produkují herce a herečky, již vytrvale lámou rekordy výše honorářů, a díky jejich přítomnosti na sociálních sítích se dokonce zdá, že hvězd je více a jsou hlasitější než kdykoliv dřív. Jenže žádná z nich už nedokáže natolik ztělesnit kulturu, energii své doby a generační étos, jak to dokázali lidé jako Jean-Paul Belmondo.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Belmondo byl skutečně hvězdou, která spojila svět. Jeho filmy objížděly festivaly, jeho tvář okouzlovala davy u televizních obrazovek. Milovaly ho obě strany železné opony, a kdyby se býval neodmítl naučit anglicky, mohl dobýt Hollywood, kde mu producenti dlouho drželi dveře otevřené dokořán. Belmondo nakonec zůstal věrný svému kontinentu, takže se dá říct, že vlastně ani nedosáhl maxima svého potenciálu na světovém trhu. Což však lze vzhledem k velikosti jeho jména v Evropě a cinefilní kultuře těžko vnímat jako špatné rozhodnutí.

V Česku ho známe především z jeho komediálních a akčních rolí sedmdesátých let. Parodický snímek Muž z Acapulca z roku 1973 definoval i v Československu kvalitní rodinnou zábavu. Na Západě a u filmových fajnšmekrů je Belmondo připomínán především

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Francie

Nekrolog

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější