Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V hlavě Miloše Zemana. Popisujeme poslední velkou partii, kterou může prezident sehrát

Ilustrace: Petr Polák
Ilustrace: Petr Polák

Analýza: Prezidentův deklarovaný odpor vůči volebním koalicím může předznamenat jeho povolební kroky. Současná hlava státu už v minulosti dokázala, že umí napínat ústavu až k prasknutí. Do mantinelů by mohla Zemana případně vrátit jen politická většina, která si to nenechá líbit.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Po velmi vyhrocené kampani nemusí emoce z politické scény hned tak zmizet. Rychlé a intenzivní oslavy stejně jako truchlení a možné demise totiž záhy vystřídají jednání o podobě nové vlády.

Do nich jako klíčový hráč vstoupí prezident Miloš Zeman. Právě on má podle ústavy právo vybrat předsedu vlády, který pak se svým kabinetem předstoupí před Poslaneckou sněmovnu s žádostí o důvěru.

I když je pozice prezidenta v českém ústavním systému chápána jako moderátorská v tom smyslu, že by hlava státu měla pomáhat vytvořit kabinet s důvěrou Sněmovny, Miloš Zeman už několikrát prokázal, že své kompetence pojímá odlišně. A to zejména ze svého pohledu a z pohledu svých zájmů.

Zeman šel v minulosti opakovaně přinejmenším na hranu svých kompetencí a letos tomu nemusí být jinak. Prezident totiž už oznámil, jak hodlá po volbách postupovat. Řekl, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Miloš Zeman

Průvodce volbami 2021

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější