Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Proč bychom se měli začít zajímat o to, co si myslí v Indii?

USA i Indie mají společného protivníka: Čínu. Foto: Adobe Stock
USA i Indie mají společného protivníka: Čínu. Foto: Adobe Stock

Analýza Michaela Romancova: Druhý nejlidnatější stát světa, vysoce výkonná ekonomika, zajímavé know-how a mocná armáda… O přízeň kdysi chudé země se nyní ucházejí ti, které jsme si zvykli považovat za světové mocnosti. A sebevědomá Indie má a pravděpodobně bude mít čím dál víc ve hře o změny v globálním nastavení sil co říct.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Navzdory panující shodě na zrychlující se dynamice proměny světového řádu, který po druhé světové válce vytvořily, po rozpadu SSSR udržely a modifikovaly Spojené státy, se naše pozornost primárně dál soustřeďuje na stále stejné aktéry. Na straně jedné jsou to mocnosti, které panující řád chtějí udržet, zejména na USA a EU. Na straně druhé pak ty nespokojené až revizionistické, zejména Čína a Rusko.

Nepochybně se jedná o aktéry významné, ale pro pochopení a interpretaci důležitých hospodářských či vojensko-bezpečnostních pohybů v globalizovaném světě je třeba záběr rozšířit. V opačném případě nám hrozí, že zahleděním sami do sebe, respektive věnováním pozornosti pouze známým vyzývatelům/protivníkům, ztratíme přehled a tím pádem i možnost včas a správně reagovat.

Otázkou je, na koho a proč svoji pozornost zaměřit. Na prvním místě bychom si měli začít všímat Indie, která ze všech zemí, o nichž se hovoří jako o nastupujících mocnostech, nejlépe naplňuje kritéria, jež jsou na mocnosti kladena. Indie přitom už dávno není tou zemí, kterou byla po většinu druhé poloviny minulého století.

Z pohledu Washingtonu i Moskvy tehdy příliš velká na to, aby ji mohly jednoduše ovládnout/vnutit svou vůli, ale zároveň příliš slabá na to, aby na ni musely brát zásadní ohledy. To se však začíná měnit. Z hlediska našeho tématu je pak důležitá i skutečnost, že na dilematech, která provázejí současnou podobu indicko-amerických a indicko-ruských vztahů, lze srozumitelně ukázat, jak moc potřebujeme novou optiku.

Co všechno o nastupující mocnosti 21. století víme?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Indie

Jižní Asie

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější