Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zeman je špatný vzor, žákům bych za sprostá slova dal důtku, říká ředitel, který chtěl dát obrazy prezidenta do kompostu

Ředitel teplického gymnázia Zdeněk Bergman. FOTO: archiv Z. Bergmana
Ředitel teplického gymnázia Zdeněk Bergman. FOTO: archiv Z. Bergmana

Kvůli svému vyjádření, že portréty prezidenta Miloše Zemana nechá zahrabat do kompostu, musel ředitel teplického gymnázia Zdeněk Bergman na kobereček. Náměstek ústeckého hejtmana Petr Šmíd, zvolený za prezidentskou SPO a SPD Tomia Okamury, si ho zavolal poté, co Bergman na sociální síti kritizoval slova prezidenta o „ekonomických zm*dech“. Ředitel se má omluvit a možná přijde o odměny. Svých slov ale nelituje. „Takového člověka já nemůžu stavět na čelní stranu učebny jako vzor,“ říká v rozhovoru pro Deník N.

Pan náměstek Šmíd pro Lidovky.cz uvedl, že vám dal „jasné argumenty“, jak jste svým vyjádřením poškodil Ústecký kraj. Co konkrétně vám řekl?

Argumentoval jednak tím, že Ústecký kraj, celý aparát i on osobně s tím mají spoustu práce. Novináři ho bombardují dotazy, velmi ho to zatěžuje a obtěžuje. A dokonce prý přišly i nějaké ošklivé nactiutrhačné e-maily jemu a jeho rodině. Klade mi za vinu, že já jsem tyto nepříjemnosti, které teď musí řešit, způsobil. Na to jsem mu řekl, že je mi to líto, že to jistě nebyl záměr.

A poškodil jste tedy Ústecký kraj, jak tvrdí?

Formuloval to tak, že jsem poškodil školu a Ústecký kraj. Ten možná v tom smyslu, jak jsem o tom teď mluvil, že jsem jim přidělal práci. Že bych poškodil školu, to si nemyslím, to odmítám. Koneckonců ve škole se nic nestalo. Vytýkají mi, že jsem přece jen ve svém vyjádření na Facebooku použil slovo škola nebo školník a že je to se školou spjato. To je pravda. Takže sice jsem to zveřejnil na svém soukromém facebookovém účtu, ale to, že jsem současně ředitel školy, to je s tím samozřejmě spjaté.

Ptám se na to, zda jste ty argumenty přijal, jestli jsou podle vás relevantní a chápete je.

Přijal jsem argument, že s tím měli práci, že je to obtěžuje, jeho rodina tím trpí, a vyjádřil jsem lítost. Další argumenty už jsem neakceptoval. Myslím, že jsem udělal správnou věc. Až pan prezident bude znovu mluvit sprostě, tak zase řeknu, že je to špatně. Není mi líto, 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější