Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Velká šance pro český filmový a kreativní průmysl. Covid ho nesrazil na kolena a rýsují se stamiliony z EU

Seriál Carnival Row s Orlandem Bloomem se natáčel díky filmovým pobídkám v Česku. Foto: Amazon/Legendary
Seriál Carnival Row s Orlandem Bloomem se natáčel díky filmovým pobídkám v Česku. Foto: Amazon/Legendary

V rámci karlovarského filmového festivalu uspořádala APA (Asociace producentů v audiovizi) setkání producentů, politiků a novinářů. Schyluje se k velkým změnám v legislativě a následně i výrobě. Nebývale razantní ministr Zaorálek chce udělat z kultury silové ministerstvo.

Setkání politiků z různých politických stran, kteří mají z různých důvodů ke kultuře blízko i náplní práce, bylo ukázkou nebývalé shody. Uskutečnilo se ve stínu dvou důležitých okolností. První z nich je dopad pandemie na kreativní průmysly. Druhá je naopak pozitivní: příslib enormního finančního rozpočtu z Evropské unie v rámci Národního plánu obnovy. Kreativním odvětvím kyne možnost čerpat stovky milionů.

O financích EU, které mají pomoci členským zemím oklepat se z covidu a být připraveny na současné i budoucí výzvy, jsme již stručně psali. Méně je známo, že se Česku díky dobře připraveným podkladům a dobré administrativní souhře podařilo získat na kulturní a kreativní průmysl rekordní čtyři procenta ze 180 miliard korun, které naše země bude mít k dispozici.

Ministr Zaorálek k tomu řekl: „V této zemi se musí změnit myšlení ve smyslu, že zábavní průmysl je přínosem pro ekonomiku. V covidovém období se naopak tento průmysl ještě urychlil. V plánu obnovy si kultura uloupla čtyři procenta, což kromě nás dokázali už jen Italové. Česká republika musí být schopná vlastní produkce. Musíme se domluvit, že to není jen věc soukromých rukou, že to mění něco okrajového, že kreativní průmysl může být tahounem ekonomiky. Máme šanci, protože vláda právě schválila

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Kulturní politika

Kulturní provoz

Ekonomika, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější