Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Výklad snů Andreje Babiše. Freude, Freude…

Notes. Ilustrační foto: Deník N
Notes. Ilustrační foto: Deník N

Dnes vyšel první z velkých předvolebních speciálů Deníku N. Redakce v něm bděle zanalyzovala sny (tehdy budoucího) premiéra Andreje Babiše z roku 2017 a srovnala je s realitou po čtyřech letech jeho vlády. A jaké další sny hýbaly pátečním děním?

Zakladatel psychoanalýzy Sigmund Freud postupně nabyl přesvědčení, že velká část našich snů je – když to silně zjednoduším – prostě o sexu*. Ať už se vám zdá o čemkoliv. Sny podle něj odhalují nejhlubší (sexuální, ale třeba i agresivní) touhy, potlačené pudy, libé představy, vytěsněné zraňující vzpomínky a frustrace.

U snů Andreje Babiše to bude drobátko složitější. Anebo ne? A co se bude po dnešku zdát vám?

U pátečního Notesu vás vítá Lenka Vrtišková Nejezchlebová.

* Moderní psychologie a psychiatrie na jeho původní myšlenky navazovala, ale v mnohém je korigovala.

Ilustrace: Petr Polák

Naši redaktoři a redaktorky se pustili do výkladu snů tehdy budoucího premiéra z roku 2017, které sepsal v knížce O čem sním, když náhodou spím. Srovnali je s realitou po čtyřech letech vládnutí hnutí ANO. Splnily se jeho sny? Splnil on sny svých voličů?

Všech (úctyhodných) dvacet šest textů najdete v rozcestníku Probuzení z Babišova snu. Bilance premiérova vládnutí. Pro pořádek je nutno říct, že sny a vize z oné Babišovy knihy měly dojít naplnění až v roce 2035, takže „autor“ má alibi a čas ještě několika dalších volebních období (a záleží jen na hlasech voličů, jestli mu dají příležitost). Nás ale zajímalo, jestli plnění alespoň začalo…

Sigmund Freud. Foto: Wikipedia.org, volné dílo

À propos, při pohledu na seznam Freudových knih člověka napadne, že krom Výkladu snů by se našla inspirace i k dalším psychoanalytickým dílům o českých politicích, co říkáte?

Studie o hysterii
Psychopatologie všedního života
Analýza fobie pětiletého chlapce
Poznámky k případu nutkavé neurózy
Totem a tabu
K zavedení narcismu
Z dějin případu dětské neurózy
Mimo princip slasti
Já a Ono – Ego, Id, Superego

Ale svět se netočí jen kolem Andreje Babiše… Takže co tam dnes máme dál?

„Dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch předložil své rozhodnutí ohledně dalšího postupu v dotační kauze premiéra Andreje Babiše…“

Aha, tak přece se točí…

Kolega Lukáš Prchal neúnavně a soustavně sleduje kauzu Čapí hnízdo. Nyní zjistil, že úřad vrchního státního zastupitelství vedený Lenkou Bradáčovou bude prověřovat správnost postupu dozorujícího žalobce Jaroslava Šarocha.

Kirill Ščeblykin z domácí redakce se zase poptal expertů politologů, jak oni čtou včerejší výpad Andreje Babiše mladšího vůči jeho otci poté, co se posilnil polévkou v doprovodu dokumentaristy Víta Klusáka. Bude to mít vliv na volby?

Ale teď už vážně něco úplně jiného

O čem sní zkorumpovaní ruští úředníci? Rozhovor Petry Procházkové s ruským investigativní novinářem Michailem Maglovem o tom, proč si zbohatlí Rusové (často nejspíš zkorumpovaní poslanci a úředníci) plní své sny o vlastních nemovitostech právě v Česku.

A zatímco Cimrman napsal syrový pohádkový horor O třinácti tchyních, pro takového ruského – po nemovitostech lačného – občana je institut tchyně téměř posvátným. Podle Maglova se totiž přes tchyni výborně registruje kde co.

A vedle obecnějšího rozhovoru přináší Petra Procházková s Lukášem Prchalem i konkrétní příběh rodiny ruského gubernátora, která v Česku byty za podivných a pochybných okolností nakupovala.

O čem se sní v Afghánistánu? Hned v několika textech se Deník N dnes věnuje situaci v Afghánistánu a dění okolo něj. Například expert na Blízký východ Břetislav Tureček ve svém textu rozebírá klíčovou úlohu malinkého Kataru při řešení afghánské krize. Jak „zdánlivý trpaslík“ přišel k moci?

Ale na víkend zejména doporučuju rozhovor se zoologem Danielem Jablonským o přírodním bohatství těchto končin, který soudí, že Afghánistán by dokonce mohl být jedním z center světové biodiverzity. POZOR! Varování pro ofidiofobiky: Článek obsahuje fotky hadů ve vysokém rozlišení (zde přikládám neškodnou roztomilou afghánskou ještěrku).

Endemický gekon Mediodactylus walli z provincie Chajbar Paštúnchwá, fotografovaný v Chitrale. Foto: archiv Daniela Jablonského

Zlý sen texaských žen. Pro liberálně smýšlející muže a ženy, pro nás ženy, které vnímáme jako dar, že nám naše předchůdkyně vydobyly právo rozhodovat o vlastním těle, je tohle zlý sen. Stát Texas zakázal potraty po šestém týdnu těhotenství, tedy v době, kdy žena velmi často ani neví, že je těhotná, píše naše americká zpravodajka Jana Ciglerová.

Zákon dokonce zakazuje i umělé přerušení těhotenství v případě, že byla žena znásilněna. A navíc zavádí „občanské hlídky“ (honorovaný udavačský institut).

Sen o sjednoceném Německu. Zpravodaj od našich západních sousedů Pavel Polák se zamýšlí ve svém pravidelném newsletteru Ausgerechnet, Německo! nad tím, že i třicet let po sjednocení Německa se hranice někdejšího východního a západního bloku opět zřetelně vykreslují. Třeba na mapě míry proočkovanosti nebo na mapě voličů antiimigrační strany.

A to je pro tento pátek vše. Přeji vám dobrou noc… a sladké sny (do voleb zbývá pět týdnů).

Za celé Enko vám krásný baboletní víkend přeje Lenka Vrtišková Nejezchlebová.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější