Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zapomeneme na daňové přiznání, snil ve své knize Babiš. Odevzdat už jde online, vyplňování formulářů je stále komplikované

Elektronické podávání daňového přiznání se zatím od vyplňování papírových formulářů příliš neliší. Foto: ČTK
Elektronické podávání daňového přiznání se zatím od vyplňování papírových formulářů příliš neliší. Foto: ČTK

Deník N před blížícími se volbami analyzuje, nakolik se dosud šéfovi hnutí ANO podařilo splnit vize a nápady z minulé předvolební knihy. Ty se týkaly i daňových přiznání.

Nejpozději do roku 2035 podle vize Andreje Babiše a jeho marketingového týmu v knize O čem sním, když náhodou spím údajně ztratí smysl pojem daňové přiznání. „Prostě zmizí ze slovníku. Odborně řečeno: Přeneseme břemeno výpočtu daně z daňového poplatníka na daňový úřad,“ plánoval šéf hnutí ANO. Daňový poplatník v téhle budoucnosti nebude nic vyplňovat, ani přes počítač. Vše obstará daňový úřad, který navíc dodá elektronickou zprávu o výpočtu a o tom, kolik a kam mám daňový poplatník zaplatit.

Stav v roce 2035 se čtrnáct let dopředu stále těžko hodnotí. Pojem daňové přiznání je ale poplatníkům stále dobře známý. Za zaměstnance daň z příjmu zpravidla řeší zaměstnavatel, osoby samostatně výdělečně činné si přiznání k dani z příjmů vyřizují sami nebo za pomoci účetního, pokud se nepřihlásily k paušální dani.

To je novinka, která pro některé osoby samostatně výdělečně činné platí od ledna 2021. Namísto tří odvodů – platby daně z příjmu, sociálního a zdravotního pojistného – platí pouze jednu paušální daň, která pro rok 2021 činí 5469 korun měsíčně. Jednou z výhod pro živnostníky pak opravdu je, že nemusí posílat daňové přiznání. Podmínky pro paušální daň ale každý nesplní, jde tak stále o velmi nízký počet lidí, kteří daňové přiznání vyplňovat nemusí. Vyplatí se navíc jen těm živnostníkům, kteří si uplatňují nižší daňové paušály.

Současnému kabinetu nelze upřít, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Inventura Babišova snění

Osobní finance

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější