Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Klausův zákon proti mazání neschvalujte, radí ministerstvo. Vadí mu přísnost, chyby i hrozba přívalu kverulantů

Foto: ČTK/AP
Foto: ČTK/AP

Návrh skupiny poslanců, kteří chtějí zakázat mazání příspěvků na sociálních sítích, poprvé narazil. V připomínkovém řízení jej ministerstvo spravedlnosti doporučilo neschválit. Vytýká mu mimo jiné i nepřiměřené tresty. Václava Klause, který stojí v čele předkladatelů, výhrady resortu nevzrušují. Další z tvůrců zákona Patrik Nacher tvrdí, že připomínky očekával, a vítá, že se návrhem minimálně podařilo otevřít diskusi.

Poslanci pod vedením Václava Klause ml. (ODS) nedávno představili zákon, který by provozovatelům velkých sociálních sítí zakazoval mazat příspěvky, jež jsou v rozporu s jejich pravidly. Navrhují do trestního zákoníku přidat nový trestný čin a přestupek. Ty by měly postihovat mazání těch příspěvků na sociálních sítích, které by nebyly v hrubém rozporu s trestními předpisy či mezinárodními smlouvami nebo s dobrými mravy. Postih pro administrátora skupiny by mohl být až tři roky vězení.

Právě přísné tresty jsou jednou z věcí, jež návrhu vytýká ministerstvo spravedlnosti. To je první institucí, která se v připomínkovém řízení k návrhu zákona vyjádřila. Staví se k němu negativně. Vytýká mu kromě legislativních i formální a věcné vady.

„Jistě lze považovat za legitimní diskusi o tom, jaká mají být pravidla pro mazání příspěvků na elektronických sociálních sítích a jak mají být nastaveny limity pro svobodu projevu,“ píše ministerstvo na začátku svého dokumentu. Pozastavuje se nad tím, že předkladatelé chtějí administrátory postihovat podle trestního práva.

Ministerstvo tvrdí, že k tomu není důvod. „Postihování

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sociální sítě

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější