Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hnutí ANO by pomohlo, kdyby oslabilo. Babiš by tak mohl získat spojence, říká analytik Kantaru

Analytik agentury Kantar CZ Pavel Ranocha. Spoluautor výzkumu Trendy Česka pro Českou televizi. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Analytik agentury Kantar CZ Pavel Ranocha. Spoluautor výzkumu Trendy Česka pro Českou televizi. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Favoritem voleb je hnutí ANO, rozložení sil ale může ovlivnit zisk každého procentního bodu pro opoziční koalice, volební účast i to, kolik stran kolem pětiprocentní hranice nakonec neuspěje. Analytik agentury Kantar CZ Pavel Ranocha v rozhovoru pro Deník N také popisuje, že si část voličů ANO vůbec nepřipouští, že by Andreje Babiše na jaře přestala podporovat. Podle Ranochy, který v rámci projektu Trendy Česka pro Českou televizi zkoumá podporu jednotlivých stran, se rozložení sil vrátilo do loňského podzimu.

Kdo je teď podle vás největším favoritem voleb?

Vše nasvědčuje tomu, že největším favoritem se stalo opět hnutí ANO. Na jaře to tak přestalo vypadat, ale šlo spíše o kratší a dočasné intermezzo. V podstatě všechny agentury naznačují, že se ANO vrátilo na první místo a roste. Pokud se za měsíc do voleb nestane nic převratného, vypadá to, že by ANO mohlo vyhrát. Spíše je otázka, o kolik může vyhrát.

U Kantaru vede ANO o hodně a jeho růst je velmi rychlý. Jak moc má své voliče jisté, když se podíváme na jejich rozhodnutí hnutí napevno volit?

Elektorát hnutí ANO je dlouhodobě hodně pevný. Téměř bez ohledu na to, jaké mělo kdy preference, měli stále zhruba tři čtvrtiny přesvědčených voličů. Během covidové krize a zejména na jaře ztráceli i dříve skalní voliče. To se stává spíše výjimečně.

Když se ale podíváme na jejich aktuálně rostoucí preference, i nyní mají zhruba tři čtvrtiny pevně přesvědčených voličů.

Zajímavé je se podívat na hlasy, které se k ANO vracejí zpátky. My se respondentů ptáme, jestli

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Průvodce volbami 2021

Rozhovory

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější