Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Proč je nám v přírodě dobře a proč na to tak vytrvale hledáme odpověď

„Bez schopnosti být v přírodě, v samotě a tichu, už neumím existovat.“ Foto: Dmitry Gladkikh
„Bez schopnosti být v přírodě, v samotě a tichu, už neumím existovat.“ Foto: Dmitry Gladkikh

Teorií, které zkoumají, proč nás příroda láká a co se v lidech během pobytu v ní děje, existuje několik. Opírají se o evoluci i neurovědu a jejich závěr je jednoznačný: příroda léčí. Proč je nám v přírodě tak dobře? Jak na ni reaguje náš mozek? A o čem vypovídá naše snaha její účinky měřit a skutečnost, že si dávky přírody necháváme i předepisovat?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

O louku se skrz nízká oblaka opírá měkké podvečerní slunce. Ve snad metrové trávě ještě v předposledním srpnovém týdnu kvetou luční květiny: žluté, růžové, světle modré. A mezi nimi vedou dvě vyšlapané cestičky – jedna k dřevěné stodole, druhá ke staré maringotce.

„Tady jsem nejšťastnější,“ řekne jakoby jen tak mezi řečí Milan a zvedne se z modré rybářské židle. Do ruky chytí kovové kleště a obrátí jimi kousky na ohni se pečící krkovičky.

Slovenský novinář a spisovatel Martin Milan Šimečka na toto místo, louku skrytou nejen před ruchem Bratislavy, ale i děním nejbližší vesnice, jezdí z hlavního města roky. V maringotce, která kdysi byla vlakovým vagonem, má postel i elektřinu, velký bílý demižon s pitnou vodou a také dobré španělské červené víno, které mu přinesla poslední návštěva. Někdy zde i píše, ale letos ne – místo toho pomáhá s manuální prací kamarádovi Karolovi, běhá, jezdí na koni. A snad každý večer usedá do rybářské židle k ohni a přemýšlí.

„Je to banální, když člověk řekne, že ho příroda nabíjí energií – ale je to prostě pravda,“ říká u přípravy večeře. „V přírodě mám

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Duševní zdraví

Příroda

Česko, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější