Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babišův tweet je pošlapáním památky těch, kdo se v bolestech udusili. Pokud to opozice nedokáže využít, úspěch si nezaslouží

Staroměstské náměstí v Praze se během koronavirové epidemie stalo symbolickým místem. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Staroměstské náměstí v Praze se během koronavirové epidemie stalo symbolickým místem. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Glosa Jana Wirnitzera: Premiér Andrej Babiš o své volební strategii prozradil poměrně hodně, když tweetnul, že jsme zase „best in covid“. Míněno v té nemoci, jež si v ČR vyžádala na počet obyvatel skoro dvakrát tolik mrtvých, než je evropský průměr.

„První výročí od mého prohlášení v srpnu 2020, že V4 je best in covid v Evropě. Po roce to zase platí. Držme si palce, aby to V4 a hlavně nám vydrželo.“

Klidně si to přečtěte sami.

Pokud vám to přijde drzé, nestoudné, necitlivé – a ve výčtu adjektiv by šlo jistě pokračovat – a říkáte si, že to snad není možné, inu, je.

Česko samozřejmě nijak „best in covid“ není, je to přesně naopak. Je to zhruba stejně známá skutečnost jako počet dní v týdnu nebo to, že Paříž je hlavní město Francie.

Ano – v srpnu 2020 to ještě vypadalo, že Česko spolu s několika dalšími zeměmi náraz pandemie zvládlo úspěšně. Nebylo úplně na trase viru do Evropy a úmrtí tisíců Italů či Španělů dalo Čechům varování a čas. A Česko se zachovalo extrémně opatrně.

Jenže vir není členem hnutí ANO, aby se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Covid-19

Glosa

TOP

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější