Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

První školní den jako darda rodinným rozpočtům

Děti jsou zpět ve škole. Podle srovnávací studie ale ztratily tři měsíce výuky. Ilustrační foto: Adobe Stock
Děti jsou zpět ve škole. Podle srovnávací studie ale ztratily tři měsíce výuky. Ilustrační foto: Adobe Stock

Glosa Jany Ustohalové: Pro obchodníky jsou to druhé Vánoce. Pro rodiče mírou stresu i výdajů také. Začátek školního roku každoročně připomíná, že vzdělání je v Česku sice zdarma, ale čím víc má rodina peněz a umí tak splnit zadání školy, tím je větší šance, že bude dítě při studiu úspěšnější.

Rodiče si navíc nemohou vybrat, co dětem koupí a co ne – a zdaleka nejde jen o sešity a obaly na ně. Od škol nezřídka dostanou přesný seznam pomůcek, který jde do takových detailů, jako je značka pastelek či lepidla. Ušetřit se dá třeba na nové aktovce nebo penálu, ale i tak náklady na jednoho školáka každý rok šplhají do tisíců korun, průměrně je to pět tisíc. Pokud má rodina dětí víc, je třeba výdaje násobit.

Pomůcky pro žáka 4. třídy základní školy

Psací a rýsovací potřeby: 2× trojúhelník s ryskou, 1× 30 cm dlouhé pravítko, kružítko (80,- Kč)

Pouzdro s tužkami č. 1, 2, 3 a pentelkou, gumou, ořezávátkem, nůžkami, pastelkami a lepidlem, 2× pero (470,-)

Výtvarná a pracovní výchova: Sada barevných nelepících papírů, sada barevných lepících papírů, lepidlo tuhé Kores, lepidlo Herkules, lepidlo Klovatina, tuš černá a modrá, modrý inkoust, štětce č. 12, 8, 6, temperové barvy, vodové barvy, paleta z umělé hmoty, sada plastových kelímků na vodu, voskovky, křídové pastely suché, pastelky, progresa, plastová krabice (750,-)

Tělesná výchova: cvičky, tenisky na ven, švihadlo, tričko, tepláky, pytlík (800,-)

Sešity: ČJ – 2× č. 523, matematika – 1× č. 544, přírodověda – 1× č. 425, plastový rychlovazač a eurofolie 10× (100,-), němčina – 2× č. 544, složka, eurofolie 5×, angličtina – 2× č. 544, složka, eurofolie 5× (120,-)

Mazací tabulka, 2× fix (100,-)

Obaly na sešity a učebnice (100,-)

Aktovka (1500,-)

Bačkory (250,-)

Pracovní sešity pořizované školou (300,-)

Příspěvek do třídního fondu (500,-)

Celkem: 4970,- Kč

Výdaje, které rodiny čekají, navíc nezahrnují oblečení a boty. Ani pomůcky nevydrží celý školní rok, takže se musí průběžně dokupovat.

Rodiče tak fungují spíš jako manažeři svých dětí, nad nimiž visí hrozba, že pokud nezajistí dětem přesně určené pomůcky v termínu, výsledkem bude pětka nebo poznámka. Dítě je tak oceněné za něco, co

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Glosa

Školství

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější