Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Šarochův odklad Čapího hnízda je poslední výstraha před volbami. O moc jasnější jsme dostat nemohli

Andrej Babiš rozhodně nepotřebuje, aby se Čapí hnízdo stalo předvolebním tématem. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Andrej Babiš rozhodně nepotřebuje, aby se Čapí hnízdo stalo předvolebním tématem. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Komentář Jana Moláčka: Žádné překvapení se nekoná, státní zástupce Jaroslav Šaroch oznámil, že hodlá kauzu Čapí hnízdo dál vyšetřovat. Podezření, že tak činí ne v zájmu spravedlnosti, ale Andreje Babiše, hraničí s jistotou. Kauza je únavná, což je zjevně Babišova úspěšná strategie – čím dál větší díl voličů při zmínce o ní automaticky vypíná pozornost. Přesto je nutné na ni stále upozorňovat.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Další – už bůhvíkolikátý – termín, do kdy měl Šaroch oznámit své rozhodnutí, uplynul, rozhodnutí nepadlo. Andrej Babiš může být spokojen – to poslední, co před volbami potřebuje, by byl návrat kauzy Čapí hnízdo do centra veřejného zájmu.

A ten by nastal, ať už by Šaroch rozhodl jakkoliv. Kdyby Babiše poslal před soud, byl by z trestně stíhaného premiéra obžalovaný, což je podstatně silnější káva pro každého, kdo ještě nerezignoval na nepsaná pravidla demokratického právního státu. V Česku sice takových voličů ubylo, ale pořád ještě představují nezanedbatelnou sílu schopnou minimálně silných symbolických gest, vzpomeňme na dvakrát zaplněnou Letnou. Nemluvě o tom, že Babiš, pokud chce pokračovat v premiérské funkci i během českého předsednictví v EU, nemůže úplně rezignovat na svůj obraz v zahraničí.

Kdyby státní zástupce Babišovo stíhání zastavil, vzniklo by silné podezření, že tak před volbami učinil jen proto, aby do nich mohl premiér jít s čistým štítem. Tak či onak by se o případu mluvilo, což rozhodně není v Babišově zájmu.

Z jeho pohledu je ideálním výsledkem nevýsledek, tedy přesně to, co se od Šarocha čekalo a co také přičinlivě dodal. Vyšetřování už natahuje tak dlouho, že si na něj všichni zvykli jako na něco, co tu prostě je a čím se není třeba zabývat. Babiš bude nanejvýš nucen zopakovat svou mantru o politické kauze, která by nebyla, kdyby v politice nešlapal na kuří oka někdejším mocným. A kdoví, jestli aspoň to.

Opakovat je ale nutné i popis neveselé reality dnešního Česka a tu Šarochův další odklad odkrývá zase o něco jasněji. Andrej Babiš nejenže plně kontroluje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Čapí hnízdo

Názor

Sněmovní volby

TOP

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější