Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Blok nespokojenců, pro něž je Okamura málo radikální. Volný může pomoci „zlotřilým“ koalicím

Příznivci Volného bloku se v sobotu 28. srpna sešli na pražské Letné. Foto: Prokop Vodrážka, Deník N
Příznivci Volného bloku se v sobotu 28. srpna sešli na pražské Letné. Foto: Prokop Vodrážka, Deník N

Volný Blok se objevil v prvním průzkumu veřejného mínění jako samostatný subjekt. Projekt nezařazeného poslance Lubomíra Volného postupně ukrajuje voliče SPD, které také může ve volbách nejvíce uškodit. Deník N na předvolební akci na pražské Letné zjišťoval, kdo jsou jeho příznivci a jaký je jejich pohled na svět.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Nechci žít v zemi na povel, v království křivých zrcadel. Chci se jen volně nadechnout, zbavený všech pout. Ještě nejsme na kolenou. Vládo, vem si dovolenou. Naše síla kolem lítá, ahoj, Volný blok tě vítá,“ pěje z pódia v poslední srpnovou sobotu zhruba padesát lidí.

Probíhá zde Festival svobody – první větší akce Volného bloku. Je to sraz vlastenců, přehlídka svobody, pohodový den pro celou rodinu, tedy zhruba takto setkání rámuje volební lídr Lubomír Volný.

Na první pohled se akce neliší od zábavného odpoledne na maloměstském festivalu. Pódium, několik kapel, skákací hrad pro děti, domácí uzené a pivo. Jde však o předvolební agitaci hnutí, které se poměrně nepokrytě řadí mezi radikální subjekty a jež otevřeně spolupracuje s extremisty.

Písně jako „Jede jede mašinka“ od skupiny Maxíci střídají vystoupení Volného či projevy lidí z extremistické Národní domobrany, to vše s podporou Dělnické strany sociální spravedlnosti. Podle policejních odhadů se na podporu hnutí, které s největší pravděpodobností může ve volbách uškodit zejména jedné straně – SPD, sešlo několik stovek lidí.

Rodina, vlast a anticovid. Foto: Prokop Vodrážka, Deník N

Volný je výraznou postavou či možná postavičkou české politické scény letošního roku. Má jediné téma – koronavirus a boj proti jakýmkoliv opatřením. Památná je zejména jeho scéna, kdy vyhrožoval u pultíku v Poslanecké sněmovně, že rozdá „flákance“.

Brzy poté se přidal s propagací ivermektinu či isoprinosinu jako léků na covid-19. Nedávno jeho blok poprvé opustil kategorii „ostatní strany“, když se dostal samostatně do průzkumu Kantaru, který mu naměřil dvě procenta. Stejná sonda ukázala, že SPD od června přišla o dva a půl procentního bodu.

Jak upozorňují výzkumníci, právě k Volnému voliči od Okamury utíkají. A sobotní sešlost byla určitým srazem lidí, kteří se rozhodli

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Sněmovní volby

TOP

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější