Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nenechme si vsugerovat poraženectví, pojďme vyhrát, vyzval staronový šéf STAN Rakušan

Předseda Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan na republikovém sněmu STAN. Foto: ČTK
Předseda Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan na republikovém sněmu STAN. Foto: ČTK

Opoziční koalice si dnes potvrdily, že chtějí po volbách nahradit současnou vládu Andreje Babiše. Na republikovém sněmu hnutí STAN v Praze se na tom shodli zástupci všech pěti stran, které jsou seskupeny v obou blocích. Post předsedy obhájil Vít Rakušan, získal 179 ze 187 možných hlasů.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Starostové a nezávislí dnes, poměrně netradičně blízko voleb, rozhodují o novém vedení. Zatímco v personálních otázkách se příliš překvapení čekat nedá, což potvrdilo hladké znovuzvolení šéfa STAN, úterní setkání může být zajímavé vzhledem k probíhající kampani. Pro STAN je akce v pražském hotelu Clarion příležitostí, jak zmobilizovat do její finální fáze své členy, podporovatele a také jak oslovit potenciální voliče.

Předseda Starostů Vít Rakušan vystoupil na začátku s projevem, ve kterém burcoval členy hnutí. Koalice Pirátů se STAN totiž v posledních měsících podle různých volebních modelů oslabuje a do čela preferencí se po covidových měsících vrátilo ANO.

Rakušan ale odmítl poraženectví. Členům STAN řekl, že se sice v kampani objevily chyby, nepřikládá jim však prý zásadní váhu. „Po jarní euforii přišly horší průzkumy a těžká palba do našich řad. Chyby se dělají, ale to je přece pěna dní. To jsou průzkumy, to jsou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější