Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kupředu, soudruzi! Bývalý plavčík Scholz zachraňuje německou sociální demokracii a překvapivě vyhlíží kancléřství

Něměcký vicekancléř, ministr financí a kandidát na kancléře za SPD Olaf Scholz. Foto: Simone Neumannová, Bundestag
Něměcký vicekancléř, ministr financí a kandidát na kancléře za SPD Olaf Scholz. Foto: Simone Neumannová, Bundestag

Německá sociální demokracie posledních téměř deset let ztrácela voliče. V prosinci roku 2019 jí jeden z průzkumů připisoval pouhých jedenáct procent. Proto také do letošního volebního roku sociální demokraté vstupovali jako outsideři. Ze svých řad si za kandidáta na kancléře vybrali Olafa Scholze. Že by zrovna on mohl vystřídat v úřadě Angelu Merkelovou, si ještě před létem dokázal představit málokdo. A pokud, tak jenom s úsměškem. Pět týdnů před volbami ovšem tato představa nabírá reálné rysy a také se jí už nikdo nesměje.

„Olaf má švunk kancléře.“ Takto stručně vysvětlila na Twitteru šéfka sociálních demokratů Saskia Eskenová, proč by strana měla do boje o kancléřskou židli vyslat právě Olafa Scholze, spolkového ministra financí a také vicekancléře. Psal se srpen 2020 a výběr sociálnědemokratického volebního lídra zapadl mezi ostatními zprávami. Co se děje ve straně, kde se dodnes její členové nazývají soudruhy, nevzbuzovalo velkou pozornost.

Loni na podzim vyprávěl Olaf Scholz novinářům, že ho špatné preference vůbec netíží. Vše se prý změní, velký obrat prý přijde nejpozději v srpnu roku 2021, tedy krátce před volbami. Kdo chce být zvolen kancléřem,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Angela Merkelová

Německo

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější