Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dějiny neskončily. Vydá se Česko do náruče autoritářství?

Putinovi se sice nelíbí, že je vůči Pekingu v pozici slabšího žáčka, jenže obě mocnosti spolu uzavřely strategické partnerství a postupují na mnoha frontách shodně. Foto: Kremlin.ru CC BY 4.0
Putinovi se sice nelíbí, že je vůči Pekingu v pozici slabšího žáčka, jenže obě mocnosti spolu uzavřely strategické partnerství a postupují na mnoha frontách shodně. Foto: Kremlin.ru CC BY 4.0

Esej Jaroslava Fialy: Řada událostí z nedávné doby naznačuje, že zřejmě míříme k nové fázi soupeření Západu s Východem. Ať už jde o rostoucí moc Číny, nebo bleskové převzetí moci Tálibánem v Afghánistánu, kdekdo poukazuje na oslabování Západu a formování protiamerického bloku s Pekingem a Moskvou v čele. Vstoupili jsme do druhé studené války. A Česko nemůže stát stranou těchto trendů. Vedeme zápas o to, kam se přidáme.

V roce 1947 přednesl americký prezident Harry S. Truman projev o střetu dvou protikladných systémů – západní demokracie a sovětského totalitarismu: „První cesta je založená na (…) reprezentativní vládě a svobodných institucích. (…) Ta druhá spočívá v teroru, kontrole tisku (…) a zfalšovaných volbách,“ řekl.

Trumanův projev byl jedním z milníků, který ohlásil začátek studené války. A jeho ozvěny jsme slyšeli letos, když Joe Biden varoval, že demokracie je znovu v ohrožení. Útočí na ni autoritářské režimy, usilující o globální nadvládu. Demokracie si proto musí podle Bidena získat zpět důvěru občanů. Jenže jak toho docílit?

Strašák zániku demokracie dlouho vypadal přehnaně. Když se před více jak třiceti lety zhroutil východní blok, kdekdo čekal, že demokracie zvítězí celosvětově. Tehdejší zahnívající diktatury vypadaly jako noční můry, ze kterých svět brzy procitne. Byl to však velký omyl.

Atmosféru těsně po konci studené války vystihla známá teze filozofa Francise Fukuyamy o „konci dějin“. Fukuyama tvrdil, že s rozpadem sovětského bloku zanikla systémová alternativa vůči západní liberální demokracii a kapitalismu. Skončilo soupeření ideologií a žádný systém už neměl Západu vážně konkurovat.

Jenže už v době fukuyamovského optimismu se objevil staronový rival Západu. Na jaře a v létě 1989, tedy právě v době údajného „konce dějin“,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Esej

Názor

Česko, Komentáře, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější