Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Stáli na ulici po celý den jako živý billboard. Ochránkyně zvířat popisuje asijský turismus se slony

Tvrdý a často krutý výcvik začíná už od raného věku zvířete. Foto: Frank Holleman, Unsplash
Tvrdý a často krutý výcvik začíná už od raného věku zvířete. Foto: Frank Holleman, Unsplash

Vyfotit se na hřbetu slona láká turisty z celého světa. Český nadační fond No Riding Elephants (Nejezděte na slonech) však doporučuje tento zážitek při cestování do Jihovýchodní Asie raději vynechat. Za jednou fotkou se totiž podle něj skrývá až mnohaleté sloní utrpení. Situace těchto zvířecích velikánů se ale v průběhu posledních let posunula ke lepšímu. Sérii opatření na ochranu slonů nedávno přijala Šrí Lanka.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Slon má své pevné místo v kultuře mnoha národů Asie. Významné postavení zastává jak v buddhismu, tak i v hinduismu, kde je slon často spojován s božstvím, mocí nebo královskou hodností. Navzdory vší posvátnosti jsou však sloni také častým terčem asijského turistického i zábavního průmyslu, který je stojí zdraví.

Podle nadačního fondu No Riding Elephants představují fotografie a jízdy s exotickými zvířaty nezapomenutelný zážitek, který si většina turistů touží odškrtnout ze svého seznamu věcí, jež chtějí v životě stihnout. „Málokdo však zná druhou stranu reality a to, čím vším si takové zvíře musí projít, co to pro něj znamená a jak vypadá jeho každodenní život,“ upozorňují členové fondu.

Tvrdý výcvik podstupuje zvíře už od svého raného věku. Slůně z chovu nebo odchycené z volně žijícího stáda odeberou lovci jeho sloní matce a předají majiteli k „převýchově“. V Asii se drezuře slonů přezdívá pchadžán neboli lámání

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Jihovýchodní Asie

Příroda

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější