Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rok od Vystrčilovy cesty na Tchaj-wan. Leteckou linku ministerstvo neřeší, na luskouny se také ještě čeká

Předseda českého Senátu Miloš Vystrčil (ODS) si za předloňskou oficiální návštěvu Tchaj-wanu vysloužil ostrou kritiku ze strany Číny. I proto má nyní tuzemsko s Pekingem napjaté vztahy. Foto: AP/ČTK
Předseda českého Senátu Miloš Vystrčil (ODS) si za předloňskou oficiální návštěvu Tchaj-wanu vysloužil ostrou kritiku ze strany Číny. I proto má nyní tuzemsko s Pekingem napjaté vztahy. Foto: AP/ČTK

Od letu šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan uplynul rok. Cesta měla za cíl přinést nové příležitosti pro podnikatele nebo ukázat Česko jako suverénní zemi, která se nezalekne výhrůžek Pekingu. Deník N zmapoval, jak se návštěva po roce zúročila a jaké zůstávají plány do budoucna – politici se pokusí přilákat i firmu na výrobu čipů.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Jsem Tchajwanec,“ řekl symbolicky v tchajwanském parlamentu Miloš Vystrčil a dostalo se mu potlesku ve stoje. Z pohledu novodobých českých dějin šlo o významný okamžik. Tak vysoce postavený politik Tchaj-wan ještě oficiálně nenavštívil, což vyvolalo i hlasité protesty Číny.

Ta si ostrov nárokuje jako jednu ze svých provincií, ale nemá nad ním kontrolu. V Tchaj-peji sídlí demokratická vláda, a i když Tchaj-wan většina států na světě včetně Česka neuznává, mají s ním samostatné diplomatické i obchodní kontakty.

Právě ty se rozhodl Miloš Vystrčil posílit. Zdědil agendu svého zesnulého předchůdce Jaroslava Kubery (ODS), který i přes tlak prezidenta Miloše Zemana a čínské ambasády plánoval ostrov navštívit.

Cestu provázela řada příslibů a plánů, jak oživit vzájemné ekonomické styky. Jak si však tyto projekty vedou po roce? Na obchod mezi Českem a všemi asijskými státy dopadla pandemie, zavřené hranice i přísné podmínky pro cestování. Zářijová cesta, při níž Vystrčila doprovázela i podnikatelská delegace, se uskutečnila za pět minut dvanáct. Už v tu dobu nakažených výrazně přibývalo, což v Česku vyústilo v další vlny covidu s více než 30 tisíci zemřelých.

Vakcíny v Česku ještě nebyly a jejich nasazení se odhadovalo až na následující rok. Jedinou ochranou před virem tak byl sociální distanc a ochrana úst rouškami či respirátory. Od jara 2020 byly tyto ochranné prostředky nedostatkové a do Česka se dostávaly skrze letecký most z Číny podporovaný vládou Andreje Babiše. V Česku výrobní kapacity chyběly.

Výrobní linky z Tchaj-wanu

Tchaj-wan tehdy Česku daroval pět linek na výrobu respirátorů s odůvodněním, že se tak můžeme stát méně závislými na zahraničních dodávkách. Pro výrobu by zároveň bylo možné využívat i lokální suroviny a materiály. „V zásadě to pro nás byla taková nezisková aktivita, protože ty linky máme v nájmu dráž, než kolik by nás stálo zakoupit nové od našich výrobců. Je to takové gesto. Platíme pronájem. Finančně se to nevyplatí. Za to, co se dá za pronájem, je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Tchaj-wan

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější