Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Čtyřicet tisíc na pomoc dětem, padesát pro ČSSD. Charita podle ministra kultury

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Čtyři měsíce vykonával Antonín Staněk (ČSSD) post ministra kultury, poslance a zároveň vedl Olomouc. Kvůli souběhu funkcí loni v červenci slíbil, že plat primátora věnuje na dobročinné účely. Nakonec místo 357 tisíc hrubého, které si za tu dobu vydělal, daroval pouze 90 tisíc, přičemž do toho zahrnuje i padesátitisícový dar sociální demokracii.

Olomoucký primátor a poslanec Staněk se loni na začátku července stal ministrem kultury. Krátce poté oznámil, že statutární město povede až do podzimních komunálních voleb, tedy další čtyři měsíce. Aby nevyvstaly spekulace, že si funkci ponechává kvůli penězům, přislíbil, že primátorský plat věnuje na dobročinné účely, jak informoval server iDnes.cz.

Jaké projekty konkrétně podpoří, tehdy uvést nechtěl. „Mám nějaké favority, které bych chtěl těmito prostředky podpořit – vzhledem k tomu, že jde o plat olomouckého primátora, by mělo jít o věci spojené s městem. Každopádně nemusí panovat obava, že bych si ty peníze ponechal a stal se milionářem,“ řekl serveru Staněk.

Deník N požádal o přesné vyčíslení mluvčí Olomouce Radku Štědrou. V pondělí sdělila, že Staněk dostával měsíčně 85 773 korun. Za období od počátku července do 5. listopadu si tak vydělal 357 338 korun. Na odstupném pak získal 343 092 korun.

Deník N se ministra na jeho tehdejší slib zeptal o více než půl roku později. Staněk uvedl, že nakonec na charitu věnoval pouze 40 tisíc. „Poskytl

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější