Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dvojvládu Zemana s Babišem ukončí až prezidentské volby v roce 2023. Podzim přinese nový díl Zemanova ústavního puče

Premiér Andrej Babiš (ANO) a prezident Miloš Zeman (vpravo) na velitelském shromáždění k prioritám a hlavním úkolům armády v roce 2020, které se uskutečnilo 20. listopadu 2019 v Praze. Foto: ČTK
Premiér Andrej Babiš (ANO) a prezident Miloš Zeman (vpravo) na velitelském shromáždění k prioritám a hlavním úkolům armády v roce 2020, které se uskutečnilo 20. listopadu 2019 v Praze. Foto: ČTK

Komentář Jiřího Pehe: Část české veřejnosti vkládá do nadcházejících voleb do Poslanecké sněmovny nemalé naděje. Pokud by většinu poslaneckých křesel získaly dohromady koalice Spolu a PirStan, tvořené současnými opozičními stranami, mohlo by to vést k ukončení nejen vládnutí Andreje Babiše, ale i ke značnému omezení destruktivního vlivu prezidenta Miloše Zemana na domácí i zahraniční politiku země.

Jenže i kdyby obě koalice takového výsledku dosáhly, bude stát v cestě k naplnění jejich cílů právě Zeman. Volby mu poskytnou příležitost rozehrát možná poslední velkou politickou show a zároveň vytvořit takové vládní aranžmá, které by mu umožnilo prosadit agendu, již Hrad dlouhodobě razí – kupříkladu účast ruských firem na dostavbě jaderné elektrárny v Dukovanech.

Zeman má v rukou hned několik silných karet. Možná tou nejsilnější je, že už ví, kam až může beztrestně zajít. Parlament a vláda mu totiž v minulosti dovolily, aby se při řešení politických situací, které vyžadovaly jeho zásah, opakovaně pohyboval na hraně nebo za hranou ústavy. Vyzkoušel si tak, že obě komory Parlamentu se jen těžko shodnou na podání ústavní žaloby na něj, a že pokud je v čele vlády jeho politický spojenec nebo loutka, nemusí se bát ani kompetenční žaloby.

Zeman tak téměř jistě zkusí znovu uplatnit svůj „kreativní“ přístup k ústavě a dalším zákonům. Ostatně jedno řešení, které jde proti liteře volebního zákona, už avizoval: jelikož prý neuznává – v rozporu s volebním zákonem – volební koalice, jmenuje premiérem předsedu nejsilnější strany. Což bude téměř jistě Babiš, a to i v případě, že by jeho hnutí ANO ve volbách skončilo až za jednou, nebo oběma koalicemi.

Babišova vláda bez důvěry

Jedním ze scénářů, které Zeman může využít, je ten, který

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Sněmovní volby

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější