Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Na karlovarském festivalu triumfoval příběh o emigrantech. Jiří Bartoška za hladký průběh poděkoval festivalovému bohu

Herec a režisér vítězného snímku Strahinja přebírají ocenění. Foto: Servis KVIFF
Herec a režisér vítězného snímku Strahinja přebírají ocenění. Foto: Servis KVIFF

V sobotu večer skončil 55. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Po všech stránkách vydařený ročník předčil očekávání, nakolik je možné v covidové době tak velkou akci uspokojivě utáhnout. Cenu diváků získal dle očekávání hojně citovaný Zátopek, v soutěži opět dle očekávání vítězilo angažované téma. A spousta Čechů má doma čerstvý podpis Johnnyho Deppa.

„Bůh filmových festivalů je spravedlivý,“ nechal se slyšet prezident toho karlovarského Jiří Bartoška na setkání s novináři. „Loni přál Berlinale, letos přál nám. Umístili jsme festival do termínu, kdy nás téměř neomezovaly předpisy o naplněnosti sálů. V podstatě to letos proběhlo jako normálně.“

Cenu za životní dílo si z festivalu odvezl Michael Caine, cenu ředitele festivalu Jan Svěrák a Ethan Hawke. Diváckou cenu získal Zátopek, na druhém místě právem skončilo vynikající drama Jasmily Žbanićové Quo Vadis, Aida? Snímek nahlíží etnický masakr ve Srebrenici v roce 1995 pohledem matky, která se snaží zachránit své dva syny. Jako spolupracovnice OSN naléhá na vojenské důstojníky, aby mohla syny vzít s sebou do bezpečí, ale naráží na krčení rameny – nejsou na seznamu. Celá situace bolestně připomíná nedávnou evakuaci afghánských tlumočníků před Tálibanem. I tady se váhající státy včetně Česka zašťiťovaly seznamy, přestože šlo o život.

O filmové slavnosti a hostech

S výjimkou poněkud lehkovážného slavnostního zahájení, kdy velká část zúčastněných neměla nasazené respirátory a případ chce řešit hygiena, se chod festivalu řídil jasně danými hygienickými pravidly. Každý, kdo chtěl být vpuštěn do prostor akce, musel mít na ruce pásku označující, že předložil potvrzení o očkování nebo prošel testováním. To bylo k dispozici i přímo na festivalu. Mluvčí festivalu Uljana Donátová s potěšením kvitovala, že zhruba ze 4500 provedených testů vyšel pouze jeden pozitivní.

Ústřední byly na festivalu pochopitelně filmy, ale přece jen žijeme v éře kultu hvězd, tak se nelze divit, že se mluvilo jako obvykle o slavných hostech letošního ročníku. Určitě víc než o dovezených filmech, byť slovo Zátopek tu bylo také slyšet ze všech stran. On vlastně i sportovec Zátopek byl kultovní hvězdou.

Trojice nejznámějších hostů byla letos

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Karlovarský filmový festival

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější