Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

SPD má problém s kandidátkami. V Pardubicích se od ní distancuje předseda, v Praze rozhodčí komise žádá nové hlasování

Jako každé volby i letos řeší SPD rozkol kvůli kandidátkám. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Jako každé volby i letos řeší SPD rozkol kvůli kandidátkám. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Vedení hnutí SPD změnilo celou kandidátku v Pardubickém kraji, z původně nominovaných nechalo pouze jediného člověka. Předseda tamní organizace a poslanec Jiří Kohoutek tento postup kritizuje, vadí mu, že nové kandidáty nezná. Některým členům SPD v Praze zase vadí, že tamní kandidátka byla schválena nestandardně, což konstatovala i rozhodčí komise hnutí.

Hnutí SPD má ve stanovách, že kandidátní listina je pouze návrhem, dokud ji neschválí předsednictvo. To může také jména i pořadí jakkoli měnit. Přesně to se stalo v Pardubickém kraji.

Na kandidátce, kterou připravilo vedení SPD a jež nyní bude usilovat v Pardubickém kraji o hlasy voličů, je drtivá většina nestraníků. Z devatenácti kandidátů jsou pouze čtyři členové hnutí, zbývajících patnáct v něm není.

Na listině není ani předseda tamní organizace a poslanec Jiří Kohoutek. Tvrdí, že předsednictvem nominované kandidáty z drtivé většiny ani nezná. „Známe jen dva,“ napsal Deníku N s tím, že jedna z nich je členka hnutí a další je čekatelem. Ostatní prý nezná a nikdy je ani neviděl.

Vadí mu, že hnutí mají ve sněmovních volbách reprezentovat lidé, kteří podle něj pro hnutí nic nedělali. „Nikdo pro SPD nehnul prstem,“ upřesnil předseda pardubické SPD.

Zdůraznil, že až na jednoho člověka nikoho na kandidátku nevybral, a proto tyto lidi ani nechce volit. „Nemůžeme je volit, když je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sněmovní volby

Tomio Okamura a SPD

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější