Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Chceme méně drilu a více samostatnosti, žádají studenti. Učitelé ale často tápou

Učit se je potřeba celý život. Jenže jakým způsobem? Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Učit se je potřeba celý život. Jenže jakým způsobem? Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ve středu se děti vrátily do škol, převážně však k tradičně pojaté výuce. Experti i studenti oslovení Deníkem N se shodují, že učitelé by měli nechávat více prostoru k samostatnosti a kreativitě.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Jana Pospíšilová ze základní školy v Mníšku u Liberce vyzkoušela v loňském školním roce ve své třídě experiment. Pro čtvrťáky připravila kartičky s různými nápisy a předměty, žáci k nim ale nedostali žádné zadání. Měli totiž sami vymyslet, co by mohli dělat.

„Ze začátku vůbec nevěděli, co jsem po nich chtěla. Až pak, když jsem lehce něco naznačila a oni navíc viděli Františka, který něco dělal, začali pracovat. Pak už si s tím věděli rady. Nejdřív byli ale úplně zmatení, protože

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Školství

Školství po covidu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější