Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Stíhaný podnikatel Horáček se přihlásil k neúspěšnému levicovému webu. „Vznikl na popud Vojtěcha Filipa,“ tvrdí

Předseda KSČM Vojtěch Filip. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Předseda KSČM Vojtěch Filip. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Šéfa komunistů Vojtěcha Filipa se stíhaným podnikatelem Tomášem Horáčkem pojí nejen společná cesta do Kazachstánu, ale také neúspěšný pokus nastartovat levicový server Zleva.cz. Horáček Deníku N přiznal, že za vznikem stránek stál, a tvrdí, že projekt inicioval právě šéf komunistů. A totéž podnikatel podle svých slov sdělil i vyšetřovatelům. Filip dosud tvrdil, že s projektem nemá nic společného, nyní na dotazy nereaguje.

Předseda KSČM Vojtěch Filip se minulý týden dostal do nepříjemné situace – jak upozornil Deník N, podle policie převzal v dubnu 2018 půl milionu korun od nyní stíhaného podnikatele Tomáše Horáčka. O měsíc později už spolu letěli na návštěvu Kazachstánu, kde místopředseda Sněmovny podnikateli a jeho projektům otevíral dveře na ministerstvo zdravotnictví.

Filip popírá, že by peníze převzal a že by s podnikatelem v minulosti spolupracoval. Média přitom v minulosti popsala, jak šéf komunistů v Horáčkův prospěch intervenoval u České správy sociálního zabezpečení nebo u ústeckého finančního úřadu.

Nyní se ale ukazuje, že předsedu KSČM s podnikatelem pojí ještě jeden projekt – server Zleva.cz, který vznikl v květnu 2018 a dostával na něm největší mediální prostor právě Filip. Ten dosud spojení s webem, na který už dříve upozornil týdeník Respekt, popíral. Horáček však Deníku N okolnosti, za nichž web vznikal, popsal. Za iniciátora označil právě Vojtěcha Filipa a tvrdí, že totéž vypověděl i vyšetřovatelům. Dodal, že vznik webu řešil Lukáš Gibiec, který v minulosti pracoval jak pro Horáčka, tak jako poslanecký asistent pro Filipa.

„Ano, spolek vznikl na popud Vojtěcha Filipa a 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější