Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Koeficient může zachránit nová Konferenční liga. Proč by si měly české kluby navzájem fandit?

Fotbalová Slavia letos v létě v předkole neuspěla, když nestačila na maďarský Ferencváros ani na polskou Legii Varšava. Foto: ČTK
Fotbalová Slavia letos v létě v předkole neuspěla, když nestačila na maďarský Ferencváros ani na polskou Legii Varšava. Foto: ČTK

Předkola evropských pohárů jsou u konce. Z pěti českých aspirantů se nakonec ve skupinách představí tři kluby – Sparta v Evropské lize a Slavia s Jabloncem v nové Evropské konferenční lize. Mohou tuzemský fotbal vrátit mezi patnáct nejlepších evropských lig, což by znamenalo přísun milionů od Unie evropských fotbalových asociací (UEFA), která evropské poháry pořádá.

Finanční oddělení českých klubů hrajících o postup do evropských pohárů tak už vědí, nakolik bude začínající sezona z ekonomického pohledu úspěšná. Nejlepším sponzorem pro tuzemské týmy je totiž dlouhodobě UEFA, která jim posílá peníze za účast v evropských soutěžích a oceňuje také každou výhru, remízu a případně i postupy ze skupiny.

Nejštědřejší Liga mistrů se tentokrát v Česku hrát nebude, protože Slavia ani Sparta neprošly předkoly. Sparta sice vyřadila rakouský Rapid Vídeň, ale na francouzské Monako už nestačila. Slavia zase nedokázala přejít přes maďarský Ferencváros z Budapešti, čímž přišla o možnost zahrát si play-off o Ligu mistrů spojené přibližně s 250 miliony korun.

Zatímco Sparta se propadla rovnou do skupinové části Evropské ligy, tak Slavia se musela o postup do druhého nejkvalitnějšího evropského poháru utkat s Legií Varšava. Ani proti polskému mistrovi ale ten tuzemský neuspěl.

Naštěstí pro sešívané se letos poprvé v historii bude hrát i třetí a výkonnostně nejslabší soutěž, tedy Evropská konferenční liga.

Spartu a Slavii doplní Jablonec

Premiérový ročník tohoto evropského poháru si vedle Slavie zahraje také Jablonec, který sice v boji o Evropskou ligu nestačil na skotský Celtic, ale zaváhání napravil v play-off Konferenční ligy proti slovenské Žilině, kterou rozstřílel ve dvou zápasech 5:1 a 3:0.

Naopak Slovácko a Plzeň si Konferenční ligu nezahrají, protože vypadly s bulharskými soupeři z Plovdivu, respektive ze Sofie. Zatímco Slovácko skončilo hned po prvním dvojzápasu, tak Viktoria byla základní skupině velmi blízko. Úvodní duel play-off proti Sofii navíc vyhrála doma 2:0, jenže v odvetě prohrála o tři branky.

Viktoria tak na poslední chvíli přišla o částku 2,94 milionu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotbal

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější