Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lidé na Brněnsku loni méně plýtvali jídlem. Čtvrtinový pokles vyhozených potravin vědci zaznamenali na sídlištích

Komunální odpad sváželi členové výzkumného týmu čtyřikrát ročně. Foto: Lea Kubíčková, Provozně ekonomická fakulta Mendelovy univerzity
Komunální odpad sváželi členové výzkumného týmu čtyřikrát ročně. Foto: Lea Kubíčková, Provozně ekonomická fakulta Mendelovy univerzity

Obyvatelé brněnských sídlišť vyhodili loni téměř o 27 procent méně jídla než v roce 2019. Naopak na venkově a ve vilových čtvrtích se množství nijak výrazně nezměnilo. Vyplývá to z výzkumu Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. S tím, že za výsledkem stojí mimo jiné i pandemie covidu-19, kvůli které se domácnosti začaly chovat šetrněji.

Kompletní audioverze článků jsou dostupné v rámci klubového předplatného společně s aplikací Deníku N, která umožňuje i offline poslech. Pokud ji ještě nemáte, nainstalujte si ji do svého mobilu.

Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné.

Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Odborníci z Mendelovy univerzity už druhým rokem měřili, jaké množství potravin putuje do černých popelnic. V každém ročním období analyzovali směsný komunální odpad z celkem 900 domácností v Brně, z toho 300 bylo ze sídlišť, 300 z vilové zástavby a zbylých 300 z venkova.

Výzkumníci odpad rozebrali, vytřídili a potraviny vážili. Pozornost věnovali hlavně těm, které ještě v popelnici skončit nemusely. Naopak skořápky, kosti, pecky, slupky nebo odřezky do celkového objemu nezapočítávali.

Loni podle výsledků připadalo na jednoho člověka průměrně

Tento článek je exkluzivní obsah pro předplatitele Deníku N.

Brno

Ekologie

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější