Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Stíhání soudců je obrovský zásah do naší reputace. O etických problémech musíme mluvit, říká šéf Vrchního soudu v Praze

Předseda Vrchního soudu v Praze Luboš Dörfl hovoří o povolování odposlechů i důvěře v justici. Foto: Vrchní soud v Praze
Předseda Vrchního soudu v Praze Luboš Dörfl hovoří o povolování odposlechů i důvěře v justici. Foto: Vrchní soud v Praze

O Vrchním soudu v Praze se v uplynulých dnech mluvilo v souvislosti s výroky prezidenta Miloše Zemana, který tvrdil, že Bezpečnostní informační služba (BIS) odposlouchávala jeho nejbližší okolí. Odposlechy totiž kontrarozvědce povoluje právě předseda senátu Vrchního soudu. „Je věcí Bezpečnostní informační služby, koho odposlouchává,“ říká k tomu v rozhovoru pro Deník N předseda soudu Luboš Dörfl a popisuje, jakými pravidly se jejich povolování řídí. Vysvětluje také, jak se jeho soud potýká s kauzou Zdeňka Sováka a jaký to má dopad na důvěru veřejnosti.

Prezident Miloš Zeman koncem minulého týdne prohlásil, že Bezpečnostní informační služba (BIS) odposlouchávala jeho blízké spolupracovníky, a tedy i jeho, protože přes jejich mobilní telefony komunikoval. Jak jeho vyjádření vnímáte?

Je věcí Bezpečnostní informační služby, koho odposlouchává, takže já se k tomu nebudu nijak vyjadřovat. Odposlechy BIS povoluje předseda příslušný senátu Vrchního soudu v Praze, který posoudí důvodnost žádosti BIS.

Můžete potvrdit, že by Vrchní soud v Praze udělil povolení k odposlouchávání prezidentových blízkých spolupracovníků – konkrétně jeho poradce Martina Nejedlého a kancléře Vratislava Mynáře?

Já mohu jen potvrdit, že žádosti od BIS

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

Rozhovory

Zpravodajské služby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější