Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Nemocnice, které klikaly pomalu, dostanou druhou šanci. A ve Varech měl premiéru film podle románu Petry Procházkové

Notes. Ilustrační foto: Deník N
Notes. Ilustrační foto: Deník N

Ze čtvrteční tvorby Deníku N v Notesu vybíral Adam Hecl.

Ministryně Dostálová vítězoslavně oznámila, že peníze z evropských dotací budou mít šanci dostat i další nemocnice než ty, kterým se je rychlým klikáním podařilo získat v květnu. Pokud si na tuto aféru nepamatujete, dovolte mi připomenout jednu z rad ministerstva, jak dotace na internetovém portálu získat: „Začít tedy přesně ve 14:00. Doporučuji secvičit postřeh a rychlost u časomíry, která je vázána na světový čas, a trénovat dvojklik.“ Zkrátka: řídit stát jako videohru.

Není divu, že takový nedomyšlený plán, navíc doprovázený arogancí ze strany ministerstva, vyvolal vlnu kritiky. Hejtmani začali ministerstvu hrozit žalobami. „Pokud ministryně Dostálová říká, že jde o nějaké její gesto dobré vůle, není to pravda, protože ji k tomu donutily hrozící žaloby,“ říká například mluvčí Krajské nemocnice v Liberci. Samotná ministryně ale, jak už je mezi členy hnutí ANO zvykem, jakékoliv pochybení odmítá.

Volby se blíží. V Deníku N jsme proto připravili interaktivní mapu se všemi sněmovními kandidáty podle jejich bydliště. Při dostatečném zazoomování se tak můžete dozvědět, zda se na politickou dráhu nechystají třeba vaši sousedé.

Náhled mapy kandidátů do Poslanecké sněmovny. Grafika: Deník N

Předvolební kampani se věnuje i dnešní díl podcastu Studio N. Hosty jsou Prokop Vodrážka a Honza Tvrdoň.

A kolega Honza Moláček ve Studiu N zase vyzpovídal bojovníka za „normální svět“, předsedu Svobodných Libora Vondráčka. Řeč byla například o tom, jak by mělo vypadat manželství, ale i o tom, zda Vondráčkovi nevadí, že jsou na kandidátce koalice Trikolóra Svobodní Soukromníci lidé spjatí s hnutím, které ministerstvo vnitra označilo za extremistické. Právě toto slovo je podle Vondráčka nadužívané.

Redaktorská dvojka Lukáš Prchal a Zdislava Pokorná zase přinesli pokračování kauzy údajného odposlouchávání okolí prezidenta Zemana Bezpečnostní informační službou. Ředitel BIS Koudelka před poslaneckou kontrolní komisí řekl, že odposlechy chtěl nechat zřídit už bývalý ředitel analytiky Jiří Rom. Ten po svém angažmá v BIS už rok pracuje jako zástupce šéfa bezpečnostního odboru Hradu. A právě on měl podle Zemana předat Babišovi dokument namířený proti Koudelkovi. A jen pro úplnost: sněmovní komise uvedla, že neexistuje žádná indicie, která by svědčila o porušení zákona ze strany BIS.

Sám Jiří Rom, jak už je mezi prezidentovými spolupracovníky zvykem, odmítl celou kauzu komentovat.

České instituce nerespektují genderovou identitu transgender lidí, píše ve svém textu kolega Kirill Ščeblykin. Podle aktivistů jde o systémový problém. Problém, který vygradoval až do fáze, kdy byla transgender dívka znásilněna přímo v areálu Bohnické léčebny: v místě, kam se uchylujeme ve chvíli, kdy potřebujeme pomoci. Z čeho ale mrazí ještě víc, je fakt, že pachatelem byl chovanec, který byl v léčebně právě kvůli závadovému sexuálnímu chování. Oběti tehdy bylo 12 let a její genderovou identitu nerespektovaly ani policie a soudy. Jako „poškozenou“ ji začal označovat až Ústavní soud, popsala Deníku N její advokátka Lucie Hrdá.

Přesuňme se nyní k zahraničnímu dění. Světový potravinový program OSN bije na poplach: čtrnácti milionům Afghánců hrozí hladovění. Doteď byli závislí na jejich příbuzných, kteří pracovali v zahraničí. To se v době, kdy zemi ovládl Tálibán, změnilo. Jen za poslední týden navíc jídlo v Kábulu zdražilo o 35 procent. Západní země ještě stále do země vysílají evakuační lety, ale ubývá jich. O situaci v zemi psala Petra Procházková.

Ironií osudu je, že měl zrovna teď na Karlovarském filmovém festivalu premiéru animovaný film Moje slunce Mad. Ten je zasazen do doby před dvaceti lety, kdy Američané ze země Tálibán vytlačili. A natočen byl na motivy románu Frišta, jehož autorkou není nikdo jiný než právě kolegyně Petra Procházková. Dvojrozhovor s ní a s animátorkou snímku Michaelou Pavlátovou přinesl Ivan Adamovič.

Animátorka Michaela Pavlátová s redaktorkou Deníku N a spisovatelkou Petrou Procházkovou. Foto: Ivan Adamovič, Deník N

Situaci v Afghánistánu a její nejnovější vývoj sledujeme Minutu po minutě zde.

Příjemný večer vám přeje Adam Hecl.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější