Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

PolitikoN: ČSSD se snaží přesvědčit voliče, že žije. Babiš naopak tvrdí, že s kampaní ještě nezačal

PolitikoN je pravidelný newsletter Deníku N, v němž političtí reportéři shrnují dění na domácí politické scéně. Grafika: Deník N
PolitikoN je pravidelný newsletter Deníku N, v němž političtí reportéři shrnují dění na domácí politické scéně. Grafika: Deník N

Zbývá šest týdnů do voleb a politici se většinou snaží přemlouvat občany, aby je volili. Jen ČSSD se je pokouší spíš přesvědčit o tom, že je vůbec naživu. Hnutí ANO začne s kampaní oficiálně příští týden, přesto jeho kandidáti objíždějí republiku už nyní a jsou vidět asi tisíckrát více než jejich vládní partner. Sázka na kontakt se může vyplatit Volnému bloku, který by se mohl „prolíbat“ i ke třem procentům.

Letošní volby mají být zlomové, tvrdí to opoziční politici, odborníci i předseda vládní strany Jan Hamáček (ČSSD). Poslední jmenovaný se ale zatím rozhodl je ovládnout zvláštní strategií, kdy prakticky není vidět. Zatímco jeho „levá“ ruka, ministryně práce Jana Maláčová, obchází stanice metra na periferii Prahy a oslovuje kolemjdoucí, Hamáček se ve veřejném prostoru neukazuje.

Vystupuje tak maximálně na pravidelných tiskových konferencích strany, kde krátce poté, co si jeho strana vylosovala, že do voleb půjde s číslem pět, oznámil: „Číslo pět žije!“ To přesně totiž chcete slyšet od lídra vládní strany s dlouhou tradicí, která poslední roky rozhodovala o dění v tuzemsku. Konstatování, že jsou sociální demokraté naživu.

Lidé, kteří nesledují tiskové konference ČSSD, se to mohou dozvědět z profilu předsedy strany na sociálních sítích. Pokud neodebírají ani jeho příspěvky, zůstanou stále na vážkách, jestli je reprezentant tradiční levicové politiky stále při životě. Rozhodování nepomáhá ani ostřelování, kdy místopředsedkyně strany s preferencemi mezi 3,5 a 5 procenty například tvrdí, že volit Zelené znamená vyhodit svůj hlas z okna. Reakci si můžete přečíst níže.

Levicové strany se předhánějí, která je blíž tomu, že se nedostane do Sněmovny. Foto: repro Twitter Jany Maláčové

Mezitím hnutí ANO kampaň vůbec nedělá, proto jeho předseda a premiér denně navštěvuje různé kouty republiky, rozdává a podepisuje svou předvolební knihu nebo připomíná, že se mu podařilo zachránit lithium. A preference ANO rostou.

Foto: repro Facebook Andreje Babiše

Není na to ale sám, nezahálejí ani další členové vlády za hnutí ANO. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) stanula ve čtvrtek spolu se zástupci Horské služby na vrcholu krušnohorského Klínovce. Šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO) pořídila elektrokolo a objíždí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Miloš Zeman

PolitikoN

Sněmovní volby

Zpravodajské služby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější