Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Gubernátorova rodina nakupovala byty v Česku. Koupila je přes firmy, které pak likvidoval advokát ruských oligarchů

Vladimir Putin poslal vládnout do jedné z nejchudších ruských oblastí Alexandra Jestifejeva, muže s bohatou tchýní. Foto: kremlin.ru
Vladimir Putin poslal vládnout do jedné z nejchudších ruských oblastí Alexandra Jestifejeva, muže s bohatou tchýní. Foto: kremlin.ru

Přestože je v Rusku Západ vykreslován jako úhlavní nepřítel, děti ruských úředníků studují na západních univerzitách a gubernátoři si v Praze a Karlových Varech nakupují nemovitosti. Také rodina Alexandra Jestifejeva, který vede regionální kandidátku vládnoucí strany a je zároveň gubernátorem velmi chudé republiky Marij El, si pořídila v Česku byty. A takových případů je víc. Ruští politici přitom v zahraničí, tedy i v Česku, které je nyní prohlášené spolu s USA za nepřítele Ruské federace, nemovitosti vlastnit nesmí.

Jednu z nejchudších částí Ruské federace, republiku Marij El, vede od roku 2017 Alexandr Jestifejev. Prezident Vladimir Putin jej jmenoval gubernátorem poté, co se zjistilo, že ten předchozí byl součástí obřího korupčního skandálu.

Jestifejev není místní, přivezli jej z Moskvy, nehrozí tedy, že by byl součástí místní mafie. Nyní se stal jedničkou regionální kandidátky Jednotného Ruska, tedy strany prezidenta Vladimira Putina. Jenže i o něm se nyní objevují informace, že není úplně bez poskvrny.

V roce 2016 se sedmašedesátiletá důchodkyně Lilija Malinovová z Jekatěrinburku přestěhovala do Moskvy, kde si koupila byt o rozloze 171 metrů čtverečních. Na Arbatu v centru města přijde takový byt na 120 milionů rublů (tehdy zhruba 42 milionů korun). K tomu si pořídila čtyři parkovací místa v podzemní garáži. To je dalších 20 milionů rublů (asi 7,5 milionu korun).

Že má Jestifejev sice nemajetnou manželku, ale velmi bohatou tchyni, se podařilo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rusko

Ruský vliv v ČR

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější