Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Odposlechy Zemanových lidí doporučoval bývalý šéf analýz BIS Rom, který nyní pracuje pro prezidenta, řekl Koudelka poslancům

Premiér Andrej Babiš (ANO) a prezident Miloš Zeman (vpravo) na velitelském shromáždění k prioritám a hlavním úkolům armády v roce 2020, které se uskutečnilo 20. listopadu 2019 v Praze. Foto: ČTK
Premiér Andrej Babiš (ANO) a prezident Miloš Zeman (vpravo) na velitelském shromáždění k prioritám a hlavním úkolům armády v roce 2020, které se uskutečnilo 20. listopadu 2019 v Praze. Foto: ČTK

Odposlouchávání lidí z okolí prezidenta měl v minulosti doporučovat někdejší šéf analytiky Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiří Rom. Podle účastníků dnešního jednání sněmovní komise pro kontrolu civilní kontrarozvědky, se kterými mluvil Deník N, to řekl poslancům šéf zpravodajské služby Michal Koudelka. Rom to v reakci odmítl komentovat.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Politici Koudelku zpovídali kvůli slovům Miloše Zemana, že BIS porušuje zákon a že o odposleších jednal s premiérem, který mu měl slíbit jejich zastavení. Koudelka poslancům mimo jiné řekl, že za dobu jeho působení v čele služby BIS neodposlouchávala nejvyšší ústavní činitele.

„Pan Koudelka kategoricky odmítl obvinění, která zazněla z úst prezidenta republiky, a zopakoval, že jediné, co se k tomu dá říci, je, že zákonné povinnosti BIS neporušila,“ řekl po jednání komise pro kontrolu činnosti civilní kontrarozvědky její předseda Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Prezident v neděli v rozhovoru pro Blesk obvinil Koudelku z toho, že před několika lety nařídil odposlechy lidí z jeho nejbližšího okolí včetně ekonomického poradce Martina Nejedlého. „Zdaleka nejde jen o Martina Nejedlého,“ uvedl Zeman. S tím, že jelikož sám nemá telefon, týkalo se tak odposlouchávání i jeho.

Šéf BIS komisi podle Bělobrádka informoval, že od předsedy vlády nikdy nezaznamenal tlak na to, aby ukončil nějaké probíhající prověřování.

Prezident v neděli řekl, že mluvil s premiérem Andrejem Babišem (ANO), který mu měl slíbit, že odposlechy zastaví. K tomu ale nemá předseda vlády podle zákona oprávnění. A Babiš to následně rovněž sám popřel. „Také bylo jasně řečeno, že ze strany předsedy vlády na plukovníka Koudelku nebyl vyvíjen žádný nátlak, který by se týkal uvedených kauz, ale v podstatě ani žádných jiných,“ uvedl Bělobrádek. I zástupce hnutí ANO v komisi Robert Králíček potvrdil, že Babiš nevyvíjel tlak na Koudelku, aby zastavoval jakékoli operativní prověřování.

„Mohu konstatovat, že jsou to tvrzení proti tvrzení na jedné straně premiéra a ředitele BIS a na druhé straně prezidenta,“ doplnil Bělobrádek.

Deník N mluvil s několika lidmi, kteří se jednání komise pro kontrolu BIS účastnili. „Ředitel BIS na jednání řekl, že odposlechy Zemanových lidí doporučoval před lety nyní

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

Zpravodajské služby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější