Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nepovedená klikací soutěž nemocnic má dohru. Dostálová chce rozdělit dalších pět miliard

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) chce zajistit dodatečné peníze pro nemocnice, které v květnu neuspěly v kritizované „klikací“ soutěži o evropské dotace. Některé špitály, které odeslaly žádost o dotaci o zlomek sekundy později než vítězové, by tak nakonec mohly dotaci získat také. Dostálová chce podat návrh na vládu do dvou týdnů.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ministerstvo pro místní rozvoj v první polovině května rozdělovalo téměř osm miliard z evropských peněz v rámci dotačního programu REACT-EU. Nemocnice měly díky evropským penězům postavit či modernizovat zařízení, v nichž se starají o pacienty s rakovinou, se srdečními a duševními onemocněními nebo se závažnou obezitou.

Řada nemocnic ale neuspěla, protože o osudu jejich projektu rozhodovaly zlomky vteřiny, tedy to, jak rychle dokázaly žádost podat. To už na jaře avizovalo samo ministerstvo, které šéfům nemocnic radilo, aby při žádosti o unijní projekty „rychleji klikali“.

„Pokud budete klikat v 13.59, systém vám pošle hlášení, že ještě není možné žádost podat, než toto vyřešíte, ztratíte vteřinu a projekt nepodáte včas,“ píše e-mailu, který má Deník N k dispozici, vrchní ministerský rada Odboru řízení operačních programů Petra Živcová.

„Začít tedy přesně ve 14.00. Doporučuji secvičit postřeh a rychlost u časomíry, která je vázána na světový čas, a trénovat

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější