Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

A každý den mezi věkovitými platany trhovci tančí…

Na trhu v Aix si nemůžete nevybrat. Foto: Petr Janyška, Deník N
Na trhu v Aix si nemůžete nevybrat. Foto: Petr Janyška, Deník N

Francouzský deník: Trh v jihofrancouzském Aix-en-Provence se koná každý den a pražské farmářské trhy jsou vedle něj jen slabým odvarem, náhražkou, která v člověku po návratu vyvolá rozpačitý dojem frustrace.

Typické provensálské náměstí. Třípatrové kamenné domy, jež pamatují Cézanna, každý v jiném tónu okru, a přestože se barva ani jednou neopakuje, celek tvoří dokonalou jednotu. Tajemství tradiční architektury a pestrosti ladící se sluncem. Ozdobou hladké omítky jsou okenice, jedna jako druhá. Celou plochu plácku stíní obří platany, jež si svými špičkami povídají se střechami okolních domů a jejichž kmeny, podobné sloním nohám, nesou celou tu zelenou klenbu.

Pod jejich mihotavým stínem, který je stále v mírném pohybu a na kamenné dlažbě vytváří dojem přírodního stroboskopu, se vrší naskládané hromady vůní, barev a šťavnatosti. Trh v jihofrancouzském Aix-en-Provence. Koná se tu každý den, v pondělí stejně jako ve středu nebo v neděli. To je ve Francii trochu výjimka, v Paříži a jiných městech na trhy v jednom místě narazíte většinou jen dvakrát týdně.

Jenže tady je tolik kupujících, místních i turistů, Francouzů právě tak jako Němců, Angličanů či Holanďanů (a jednoho Čecha), že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Deník z ciziny

Francie

Jídlo a gastronomie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější