Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

O čem Andrej Babiš snil, když spal, jak to dopadlo a proč na tom (ne)záleží

Předseda hnutí ANO a poslanec Andrej Babiš 17. srpna 2017 v Novém Městě na Moravě. Foto: ČTK
Předseda hnutí ANO a poslanec Andrej Babiš 17. srpna 2017 v Novém Městě na Moravě. Foto: ČTK

Analýza: Ze čtyři roky starého díla podepsaného Andrejem Babišem, nazvaného O čem sním, když náhodou spím, které shrnovalo představy šéfa hnutí ANO o podobě země v roce 2035, toho politici dosud moc nerealizovali. Splnila se jedna věc, která sice v knize nebyla, ale Babiš o ní snil také – stal se předsedou vlády. A jeho voliče podle všeho zajímá výrazně víc to, co říká tady a teď, než několik let staré vize. Přesto se je Deník N před blížícími se volbami pokusil zrekapitulovat a rozebírá je v řadě textů spojených tématem „Inventura Babišova snění“.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Babiš vydal knihu. A pak vyhrál volby.

Pokud si teď okamžitě nevybavíte tři konkrétní věci, které v díle před čtyřmi lety voličům načrtl – a jak dopadly –, není to úplně vaše chyba. Je to lidská vlastnost, se kterou premiérův tým počítal.

Deník N podrobil Babišovu knihu důkladnému zkoumání, aby ověřil, nakolik své sny coby šéf vlády uváděl v život.

Lze to shrnout i stručně: byla to efektně napsaná předvolební publikace, která měla pomoci dosáhnout úspěchu a na jejíž naprostou většinu nynější premiér s uzavřením volebních místností zapomněl. Jak je vidět z výzkumů, navzdory tomu, že Babišův kabinet dosud provedl Česko covidovou pandemií za cenu dvojnásobku obětí na životech oproti evropskému průměru, hnutí ANO se vrátilo do čela pelotonu.

Důvodů je několik. První:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Inventura Babišova snění

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější