Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Koronavirus na ústupu, boje v Afghánistánu a trochu jiná válka na obrazovce

Notes. Ilustrační foto: Deník N
Notes. Ilustrační foto: Deník N

Souhrn všeho zásadního, co dnes přinesl Deník N a další média, nabízejí v Notesu Dominika Píhová a Petr Koubský.

Globální oteplování zvýšilo pravděpodobnost přívalových dešťů v západní Evropě až devětkrát – to vyplývá ze studie, kterou dnes publikoval mezinárodní tým z klimatické skupiny World Weather Attribution. Vědci v ní porovnávali data z ničivých červencových povodní v Německu a Belgii s modely ze širšího západoevropského regionu. Závěr: podobné a ještě ničivější deště budou hrozit častěji a intenzivněji. A jaká je to zpráva pro Česko? Vlastně ne až tak děsivá, jak by se na první dobou mohlo zdát, o tom ale víc v článku Markéty Boubínové.

Zatímco v okolních zemích počet nakažených covidem-19 rychle přibývá, v Česku zůstávají čísla po celé prázdniny relativně nízká – a to i přesto, že restrikce tak důsledně jako sousedi, jmenovitě Německo a Rakousko, nevymáháme. Odpověď na to, proč tomu tak je, spolu s odborníky hledala redaktorka Iva Bezděková. Jako důvod zmiňují třeba větší promořenost i méně cest do exotických zemí, nutno ale říct, že vlídné léto ještě vůbec nemusí znamenat vlídný podzim.

Když prezident Zeman veřejně vystupuje, umí si média i témata volit velmi obratně. Jeho vyjádření k Afghánistánu v rozhovoru pro Blesk jsou na první pohled prozápadní a nekonfliktní. Až pečlivější analýza, jakou udělal kolega Jan Wirnitzer, odhalí podstatu sdělení. Tou je zpochybnění českého členství v NATO. „Naše zbrojní výdaje by se nyní, když investovat do NATO je tak trochu vyhazováním peněz, měly soustředit na národní obranu, na národní akvizice,“ říká prezident. Z toho plyne, že naši národní obranu vidí jinde než v kolektivním obranném systému Západu. Jehož členy jsme se mimochodem stali v době, kdy Miloš Zeman byl předsedou vlády. Byl to týž člověk, nebo jde o shodu jmen?

Atentát 1942 a Svoboda 1945 jsou hry z produkce studia Charles Games, jež je součástí Univerzity Karlovy. V českým poměrech zní pořád ještě nezvykle, že se v akademickém prostředí berou počítačové hry vážně. Kolega Jakub Zelenka vypráví příběh Charles Games a popisuje, jak produkce studia slaví úspěchy u hráčů i odborných porot.

Rozhovorem s předsedou Svobodných Liborem Vondráčkem pokračuje předvolební speciál Studia N, v němž kolega Jan Moláček postupně hovoří s šéfy všech relevantních politických subjektů kandidujících v podzimních volbách. V dnešním podcastu hovoří Vondráček o záměrech uskupení Trikolóra Svobodní Soukromníci. Odpovídal například na otázku, do jaké míry mu připadají slušní členové brněnského politického hnutí Slušní lidé, kteří jsou na kandidátce jeho strany. V roce 2017 se toto hnutí ocitlo na seznamu extremistických organizací vedeném ministerstvem vnitra. Co na to Libor Vondráček? To si poslechněte sami.

Co se píše jinde:

Chirurgové pracují nožem. Tím pádem působí krvácení. Zastavit ho není tak snadná záležitost, jak byste si mohli myslet, zejména když jde o vnitřní orgány. Tým z MIT v Bostonu přichází se zásadně novým řešením, které odkoukal od vilejšů – to jsou takoví ti přisedlí korýši, které najdete v moři na kamenech pod vodou. A neodtrhnete je ani za nic, když si nevezmete pořádné páčidlo. Tajemstvím vilejšů je lepidlo, které se teď podařilo laboratorně napodobit. Krvácení zastavuje během několika sekund.

Fabia Combi, jedno z nejoblíbenějších českých levných aut, končí.

Isaac Asimov byl nejen slavný autor sci-fi sérií o robotech a Nadaci, ale taky „starý prasák“ (v originále: dirty old man). V době, kdy žil, se to tolerovalo. Jak se na něj dívat dnes?

Na mnoha místech světa lidé dodnes komunikují hvízdavými jazyky, které jsou možná pozůstatkem z dávné minulosti.

Přes respirátor nebo roušku nejsou slyšet vaše modlitby, varuje americký televizní kazatel Jim Bakker.

V zítřejším vydání Deníku N najdete:

  • Pandemie v Česku si v létě dává pauzu
  • Zemanovy vojenské návrhy by alianci oslabily
  • Komentář: Případ OnlyFans: porno na sítích krotí peníze
  • České filmy ve Varech: Kábul, motory, láska, smrt

Z dnešního Notesu je to vše, přejeme příjemné čtení.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější